Volledig scherm
Cantabilé uit Harbrinkhoek wilde dit jaar eens wat anders en stofte de oude, vertrouwde ‘A Christmas Carol’ af. © Emiel Muijderman

Koor Cantabilé uit Harbrinkhoek kruipt in huid van Ebenezer Scrooge voor kerstuitvoering

HARBRINKHOEK/MARIAPAROCHIE - Na twee jaar Kroamschudd’n in ’n Mariaparochie gooit Cantabilé uit Harbrinkhoek met ‘Scrooge’ het roer om. Het koor brengt het wereldberoemde kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens vrijdagavond als kerstconcert.

De mussen vielen nog van het dak toen Marjon Revet al met de kerstballen en dennenbomen bezig was. Als dirigente van het koor Cantabilé schreef zij namelijk de arrangementen voor het kerstconcert van vanavond. „We wilden dit jaar iets anders na twee jaar achtereen ‘Kroamschudd’n in ’n Mariaparochie”, vertelt ze. „Een normaal kerstconcert zie je al zo veel. Tijdens een lunch in mei kwamen we uit op Scrooge. Een klassiek kerstverhaal met een boodschap. Cantabilé was oorspronkelijk een kerkelijk jongerenkoor dus dat past goed in de kerk in Mariaparochie.”

De gierigaard

Hoofdpersoon in het vertelsel is Ebenezer Scrooge; een gierigaard die een gigantische hekel aan kerstmis, liefdadigheid en mensen heeft. Op kerstavond wordt hij bezocht door drie geesten die hem confronteren met zijn verleden, heden en toekomst. Het is dan aan Scrooge om te kiezen of hij het kwaad verruilt voor wat goed is.

„De één kent ‘A Christmas Carrol’ als oude film, de ander van de Muppets”, heeft Linda Weerink, voorzitter bij Cantabilé gemerkt. „Als koor gieten wij het in een concertvorm. Het podium bij het altaar wordt ingericht als slaapkamer van Scrooge waar de geesten hem bezoeken. Ik vertel het verhaal, zittend op een stoel. Ondertussen spelen we toneelscènes in de kerk afgewisseld met filmpjes die we vooraf opnamen.” 

„Dat was wel lachen”, vult Revet aan. „Een concert vergt veel voorbereiding. Dan moet je wel op tijd beginnen. De opnames maakten we daarom al in september. Maar toen was het 22 graden buiten. Stond het hele koor van 30 leden te zweten in hun loeihete winterjassen en een sjaal om.”

Divers repertoire

Na elke scène zingt Cantabilé twee liederen. Het repertoire is divers. Weerink: „We zingen dertien nummers, op drie na allemaal in het Engels. Van Christmas Light van Coldplay tot aan Hope was born this night van Sidewal Prophets.” Of Scrooge ook leidt tot een reprise volgend jaar hangt af van het succes. „We blijven sowieso een kerstconcert geven. En anders gaan we gewoon weer lunchen in mei.”

Het Scrooge concert begint vrijdag 13 december om 20.00 uur in de kerk in Mariaparochie.

Almelo e.o.