Volledig scherm
Kleding van L. ten Cate © Emiel Muijderman

L. ten Cate schrapt banen in Geesteren

GEESTEREN  Bij de fabrikant van ondergoed en zwemkleding L. ten Cate verdwijnen tien van de tachtig banen. Het bedrijf leed vorig jaar verlies. „De kosten moeten omlaag”, zegt directeur Jeroen van Douveren.

L. ten Cate werd in 2015 door de investeringsmaatschappij Antea overgenomen van de Enschedese ondernemer Geert Steinmeijer. Na de overname investeerden de nieuwe eigenaren in een verjonging van het merk. L. ten Cate staat van oudsher voor kwaliteit, maar had volgens de nieuwe eigenaren ook een wat saai imago. Collecties en verpakkingen van zowel de ondergoedlijn als de badkledingmerken Tweka en WOW zijn vernieuwd. Bovendien kwam er een nieuw lijn kinderondergoed, de collectie Free & Easy voor jongeren en werd er corrigerend ondergoed geïntroduceerd.

Flinke investeringen

„De investeringen waren flink, waardoor de winstgevendheid is gedaald”, zegt directeur Van Douveren. „De omzet is na de overname wel gestegen van ruim 22 miljoen naar 26,5 miljoen vorig jaar, maar het rendement is de laatste drie boekjaren te laag. Onder de streep was er vorig jaar sprake van een klein verlies. Daarom moeten we nu snoeien, hoe vervelend dat ook is.”

Plannen om meer eigen winkels te open zijn in de koelkast gezet, evenals het voornemen om de Duitse en Engelse markt te betreden. L. ten Cate realiseert nu nog circa 90 procent van de omzet in Nederland. Van Douveren: „Die investeringen zijn opgeschort. Het is te riskant om dat nu allemaal te doen. De kosten moeten eerst weer in lijn zijn met de omzet.” De outletwinkels die het bedrijf heeft in Enschede, Geesteren, Nuenen en Barneveld blijven wel open.

Van Douveren zegt met de ondernemingsraad en vakbonden in gesprek te zijn over de reorganisatie en een sociaal plan. Toen hij ruim drie jaar geleden aantrad werkten er 65 mensen bij het bedrijf in Geesteren, na de reorganisatie zullen dat er 70 zijn.

Almelo e.o.