Eerste werkzaamheden bij aanleg plasdras gebied in Geesteren, initiatief waarbij boeren land afstaan dat gedurende broedseizoen onder een laagje water wordt gezet. Daardoor stijgen de overlevingskansen van jonge weidevogels.
Volledig scherm
Eerste werkzaamheden bij aanleg plasdras gebied in Geesteren, initiatief waarbij boeren land afstaan dat gedurende broedseizoen onder een laagje water wordt gezet. Daardoor stijgen de overlevingskansen van jonge weidevogels. © Wouter Borre

Leden Vogelwerkgroep Geesteren leren omgaan met drone

GEESTEREN - De Vogelwerkgroep Geesteren blijft met succes geld inzamelen voor de actie Red de Grutto. Van de 40.000 euro die inmiddels beschikbaar, inclusief een recente toezegging van 5.000 euro van het Roelvink fonds dat culturele initiatieven in Twente steunt, wordt in elk geval een drone gekocht. 

Met de drone van 27.000 euro worden straks nesten van weidevogels in kaart gebracht. Bij het maaien kunnen boeren vervolgens om die nesten heen rijden. Het is één van de maatregelen om uitsterven van weidevogels zoals de grutto, tuureluur en wulp in Twente te voorkomen. 

Cursus

Zes vrijwilligers van de Vogelwerkgroep volgen in maart een cursus bij Robor Electronics/DRONExpert.nl van dronepiloot Wouter Borre om de drone te kunnen bedienen. Borre is bovendien betrokken bij het maken van een film over de actie Red de grutto en de aanleg van plas-dras gebieden om weidevogels te redden.

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren bij het plasdras gebied in aanleg, vlnr Theo Asbreuk , Gerard Rootelaar , Leonard Rouhof van het gebiedscollectief, Theo Lohuis, Harrie Nobbenhuis en Alphons Leus.
Volledig scherm
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren bij het plasdras gebied in aanleg, vlnr Theo Asbreuk , Gerard Rootelaar , Leonard Rouhof van het gebiedscollectief, Theo Lohuis, Harrie Nobbenhuis en Alphons Leus. © Reinier van Willigen

Geld

Geld blijft er daarna nog steeds hard nodig. Om de ambities van de Vogelwerkgroep overeind te houden - de aanleg van drie plasdrasgebieden - is in totaal 75.000 euro noodzakelijk. Geld dat onder meer wordt gebruikt om agrariërs te compenseren die enkele maanden per jaar (periode februari-juni) land beschikbaar stellen om het als plas-dras gebied in te richten. 

Bescherming

Daarbij wordt het terrein grotendeels onder water gezet. En daarnaast wordt gras en kruiden niet gemaaid. Op die manier vinden de vogels voedsel, water en bescherming tegen roofvogels. Jagers houden een oogje in het zeil om te voorkomen dat met name vossen hun slag slag onder broedsels van weidevogels. 

Almelo e.o.