Volledig scherm
Locatiedirecteur Maaike Hagedoorn van het Canisius in Tubbergen. © Carlo ter Ellen

Leerlingen Canisius Tubbergen balen van verhuizing naar Almelo

TUBBERGEN - Kort voor de zomervakantie krijgen leerlingen van 3havo en 3vwo van het Canisius in Tubbergen te horen dat hun klas verhuist naar de vestiging in Almelo. Daar balen de jongeren van. En bovendien zou daarmee een afspraak niet worden nagekomen.


De betrokken leerlingen van Canisius Tubbergen zijn vooral teleurgesteld. Waar ze twee jaar geleden, toen ze voor het eerst naar de middelbare school gingen, in de veronderstelling verkeerden dat ze de eerste drie jaar nog in Tubbergen naar school konden, blijkt dat nu anders. Kort voor de zomervakantie heeft de school besloten dat hun klas drie naar de Canisiusvestiging in Almelo gaat.

Tegenvaller
Dat is een flinke tegenvaller voor de leerlingen. Jongeren die in een van de Tubbergse kerkdorpen wonen moeten nu al een flink eind fietsen om op school te komen. Volgende week moeten ze nog een stuk verder fietsen, als ze naar Almelo moeten. Een leerling uit Langeveen fietst nu in 20 minuten naar Canisius Tubbergen. Almelo is volgens haar wel drie kwartier fietsen. „Veel leerlingen waren boos”, zegt één van de leerlingen. Ze vindt dat de school een toezegging die twee jaar geleden is gedaan niet nakomt. „Onze ouders hebben er bij de school nog tegen geageerd.”

Locatiedirecteur Maaike Hagedoorn van Canisius Tubbergen kan niet aangeven of het klopt dat de leerlingen destijds is toegezegd dat ze de eerste drie jaar in Tubbergen konden blijven. Dat was voor haar tijd, zegt ze.

Lastig
De eerste twee jaar - de onderbouw - kunnen leerlingen uit Tubbergen en omgeving volgen op Canisius Tubbergen. Vanwege toename van het aantal leerlingen in Almelo en een geringe afname van het aantal leerlingen in Tubbergen is er in het verleden voor gekozen om in Tubbergen wél een 3 havo en -vwo-klas te vormen. Dat zit er dit schooljaar niet in, zegt ze. „In mei zagen we al dat het lastig ging worden. We hebben dat ook meteen met de leerlingen en de ouders gecommuniceerd.”

Geld
Het besluit heeft ook met geld te maken. Een klas kost ongeveer 100.000 euro en dat bedrag kan niet zomaar uit de begroting van de school worden gehaald.

Almelo e.o.