Volledig scherm
Twee nieuwe bijenkast in de tuin van fractievoorzitter Ursula Bekhuis van Gemeentebelangen/VVD. Overlast van bijen? Helemaal niet, zegt ze. © Carlo ter Ellen DTCT

Lege plek in Tubbergen wordt bloemenzee

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen krijgt er bijna 6.000 vierkante meter bloemenweiden en kleurrijke bermen bij. Hoekjes gemeentegrond en lege kavels krijgen kleur.

De nieuwe ecologische gebieden moeten zorgen voor een beter leefklimaat voor insecten als bijen die voor bestuiving van vruchten zorgen. Ook allerlei soorten vogels moeten daarvan profiteren. Maar een openbare plek voor een bijenstal is ondanks herhaalde pogingen niet gevonden. "Er waren telkens bezwaren uit de buurt", zegt Rinze Kroeskop, die het plan voor de gemeente opstelde. "Mensen die in de buurt wonen zijn bang dat ze worden gestoken."

Niet eng
Dat ontlokte bij fractievoorzitter Ursula Bekhuis van Gemeentebelangen/VVD de uitspraak in een commissievergadering deze week dat mensen bij haar in de tuin maar eens een kijkje moeten komen nemen. "De bijenkorven zijn echt niet eng", vertelde ze. "We hebben sinds twee weken een paar in de tuin staan. Je kunt er vlak bij gaan staan. De bijen doen echt niets." Volgens Bekhuis zocht een imker uit Hesingen, net over de grens in Duitsland, een plek voor zijn bijenstal. Bij de woning van Bekhuis ligt een bloemenweide. Bekhuis is, net als de overige commissieleden, zeer tevreden over het initiatief om de gemeente Tubbergen meer kleur te geven.

Bewust
Volgens Jos Kruse van de vereniging Natuur en Bijen in Tubbergen willen vrijwilligers scholieren en volwassenen graag bewust maken van het belang van meer variatie in de natuur, waardoor allerlei zeldzame insecten en vogels weer vaker zijn te zien. "De biodiversiteit moet toenemen", zegt hij. De komende jaren verschijnen veel kleurrijke bermen langs de wegen in Vasse, Albergen, Geesteren, Reutum, Manderveen, Langeveen en West-Geesteren. Wethouder Erik Volmerink zegt dat de gemeente al enige tijd op een aantal plaatsen bloemmengsels inzaait. Dat aantal wordt de komende jaren flink vergroot.

Almelo e.o.