Volledig scherm
De kerk van Geesteren (Tubbergen). © Google Streetview

Lijkwagenvereniging uit Geesteren doneert restant uit kas aan goede doelen

GEESTEREN.  Geld dat overbleef uit de kas van de opgeheven lijkwagenvereniging De Laatste Eer uit Geesteren, zou naar een goed doel worden overgemaakt. De bijna drieduizend euro kreeg inmiddels een bestemming, onder meer voor het opknappen van begraafplaatsen.

Bestuur en leden van De Laatste Eer besloten in november 2018 om te stoppen met de lijkwagenvereniging. De laatste bijeenkomst van het bestuur werd recent gehouden. Destijds spraken betrokkenen de wens uit om het batig saldo evenredig te verdelen over de overgebleven leden. Het geld werd afgelopen jaar uitgekeerd. 

Kerkhof

Daarna bleef nog een bedrag over en dat zou aan een goed doel of goede doelen worden geschonken. Het bestuur kwam tot de volgende verdeling: 1.400 euro voor de restauratie van het kerkhof van de rooms-katholieke parochie Geesteren, vijfhonderd euro voor nieuwe beplanting begraafplaats aan de Hardenbergerweg van de Hervormde kerk en duizend euro voor de Samenloop voor Hoop Tubbergen. Deze bedragen zijn inmiddels door de betrokkenen ontvangen.

De vereniging is ingehaald door de tijd. ,,De tarieven zijn gebaseerd op afspraken met één uitvaartonderneming. Maar in de praktijk blijkt dat steeds meer mensen ervoor kiezen de begrafenis anders te regelen. Vaak is dit veel duurder dan de tarieven waar de contributie op gebaseerd is. Verder is er amper aanwas van jonge leden”, vertelde bestuurslid Esther Hutten destijds aan De Twentsche Courant Tubantia.

Koets

De lijkwagenvereniging is in 1946 opgericht. Daarvoor werd een overledene door de buren die het dichtstbij woonden vervoerd naar de kerk en de begraafplaats. Dat ging tot ergernis van de pastoor vaak met een boerenkar. Hij besloot daarom samen met de Nederlands-hervormde gemeente in Geesteren tot de oprichting van een lijkwagenvereniging. Er werd voor het vervoer een koets gekocht. De koets werd tot 1970 gebruikt. Daarna stapte de vereniging over op het vervoer per auto.”

Almelo e.o.