Volledig scherm
"Ik had er ontzettend veel plezier in, hoewel ik nooit tijd had voor mijn gezin", zegt Bennie Horenberg. © Frans Nikkels

Loonbedrijf Horenberg & Paus stopt

TUBBERGEN - Het gaat niet goed met de landbouw en dat merken loonwerkers. Bennie Horenberg stopt mede daarom met zijn bedrijf in Langeveen. De firma Horenberg-Paus was 60 jaar actief in vrijwel heel Twente en zou het derde loonbedrijf in de omgeving van de gemeente Tubbergen zijn dat een punt zet achter het werk voor de agrarische sector. Vandaag gaan de deuren definitief op slot. Bij Horenberg en Paus werkten zeven mensen.

"Oude Bennink en mijn schoonvader Paus begonnen het bedrijf in 1956, nu precies 60 jaar geleden", vertelt Horenberg. "Met hun spaarcenten kochten ze een trekker met een meststrooier waarmee ze in de omgeving aan de slag gingen. De landbouw groeide hard in die tijd." In 1972 kwam Bennie Horenberg in het bedrijf. "Mijn werk was mijn hobby. Ik had er ontzettend veel plezier in, hoewel ik nooit tijd had voor mijn gezin. Mijn dochter zag ik alleen wanneer ze in bed lag te slapen. Ik stop met pijn in mijn hart."

Veiling
Het bedrijf Troostwijk in Amsterdam veilt een zelfrijdende voermengwagen van Horenberg-Paus, twee Fendt trekkers en twee DAF vrachtwagens. De bezichtiging is op 10 december van 10.00 tot 16.00 uur aan de Tiemansweg 3 in Langeveen.

Onder druk
De lage melkprijs zorgt voor een harde concurrentie tussen loonwerkers, zegt directeur belangenbehartiging Michiel Pouwels van Cumela voor ondernemers in groen, grond en infra in Nijkerk. Loonwerkers werken met dure kapitaalgoederen, zware machines.

Keuze
Volgens Dieuwer Heins van Cumela moeten zij een keuze maken. "Een aantal loonwerkers in Overijssel heeft het werk al over een andere boeg gegooid", erkent Heins. "Ze doen geen werk meer in de agrarische sector maar maaien bermen voor gemeenten, Staatsbosbeheer en rijkswaterstaat. Ze verzetten de bakens."

Almelo e.o.