Water Lansink - hier links op de foto tijdens een eerdere keuring van carnavalswagens - heeft louter complimenten gekregen voor het afgelasten van de optocht in Albergen. „Met de windvlagen van zondag waren de gevolgen niet te overzien.”
Volledig scherm
Water Lansink - hier links op de foto tijdens een eerdere keuring van carnavalswagens - heeft louter complimenten gekregen voor het afgelasten van de optocht in Albergen. „Met de windvlagen van zondag waren de gevolgen niet te overzien.” © Marieke Bakker

Louter complimenten na afgelasten optocht Alberger Bökke

ALBERGEN - Het was de juiste beslissing die carnavalsvereniging de Alberger Bökke zaterdag moest nemen om de voor zondag geplande carnavalsoptocht af te gelasten. Reden: storm Dennis. 

„Alle wagenbouwers hebben begrip voor het besluit. Ik heb er niet één gesproken die vond dat de optocht had moeten doorgaan. Ik heb wel tachtig appjes gehad van verenigingen die vonden dat het een goede beslissing was”, zegt Walter Lansink van de Alberger Bökke.

Quote

Met de windvlagen van zondag waren de gevolgen niet te overzien geweest

Walter Lansink

Er zouden zondag zo'n 36 grote en kleine wagens meerijden in de optocht in Albergen, sommigen wel negen meter hoog. „Met de windvlagen van zondag waren de gevolgen niet te overzien”, oordeelt Lansink. De domper bij de wagenbouwers was - uiteraard - groot. Maar ze zijn niet voor niks bezig geweest.  Albergen is dan wel afgelast, de wagens rijden vrijdagavond, zaterdag en zondag mee in in verschillende andere carnavalsoptochten in de regio. Op hoop van zegen. Lansink: „Je weet natuurlijk niet wat de wind komend weekend gaat doen. Maar het zou een kater zijn voor de wagenbouwers als het komend weekend ook niet zou doorgaan.”

Kosten

Het niet doorgaan van de optocht betekent in financieel opzicht ook een aderlating voor de vereniging. Vooraf zijn kosten gemaakt: er zijn spandoeken gemaakt, voor de vrijwilligers en mensen van de EHBO waren broodjes en koffie geregeld. Allemaal voor niets. Maar de inkomsten die anders worden binnengehaald via de collectewagen zijn er nu niet. De collectewagen rijdt ieder jaar mee in de optocht, toeschouwers kunnen daar hun financiële bijdrage kwijt. Hoe groot de schade is weet Lansink nog niet. „Dat hebben we nog niet in kaart. We wilden eerst dit goed afhandelen. Ik kan er geen zinnig woord over zeggen.”

Complimenten burgemeester

De Alberger Bökke zijn blij dat andere verenigingen goed vertegenwoordigd waren op het Noaberfeest. Dat feest vormt ook een belangrijke bron van inkomsten voor de vereniging. Ook het telefoontje dat Lansink zaterdag van burgemeester Wilmien Haverkamp kreeg werd op prijs gesteld. „Ze vond het een moedig en verstandig besluit.”

Almelo e.o.