Volledig scherm
Het bosje van Johan Kemperink © Lenneke Lingmont

Man uit Tubbergen wil begraven worden in eigen bos

TUBBERGEN - Een begraafplaats? Dat vinden hij en zijn zoon maar niets. Liever wordt Johan Kemperink uit Tubbergen na zijn overlijden ‘teruggegeven’ aan de natuur. Hij wil toestemming van de gemeente om een natuurbegraafplaats te maken in een stuk eigen bos.

Kemperink maakt van een stuk bos dat hij beheert aan de Haarweg in Tubbergen een begraafplaatsje. Hij heeft ‘alleen’ nog toestemming van de gemeente Tubbergen nodig.

Brief
Het zou goed kunnen dat die toestemming er de komende tijd - of misschien wel nooit - niet gaat komen, realiseert Kemperink zich terdege. Maar dat weerhield hem er niet van om het college van B en W en de gemeenteraad een brief te schrijven over zijn plan. „Ik heb het er af en toe met mijn zoon over. Hij heeft niet veel met de kerk en wil niet op een protestantse of katholieke begraafplaats komen te liggen als hij overlijdt. En zelf voel ik ook meer voor een natuurbegraafplaats.”

Kemperink ziet het helemaal voor zich. Geen verharde paden, geen bloemen of kaarsjes bij de graven en geen beelden of grote grafmonumenten. Hooguit een kei of boomschijf met inscriptie, als markering van een graf. „De overledene wordt teruggegeven aan de natuur.”

Vijftien plekken
In Nederland is ‘natuurbegraven’ nog een relatief jong begrip. Volgens Natuurbegraven Nederland zijn er momenteel tussen de tien en vijftien plekken waar dit mag. Er gaat een heel traject aan vooraf om van een stuk grond een natuurbegraafplaats te mogen maken. Zo mag bijvoorbeeld de grondwaterstand niet te hoog zijn en mag de grond geen archeologische waarden hebben. Daarnaast moeten uiteraard de gemeente en de grondeigenaar akkoord gaan.

Dat het een lang traject is, vindt Kemperink niet zo erg. Hij wil met zijn brief de discussie aanzwengelen en zorgen dat mensen erover gaan nadenken. „Als je nergens aan begint, weet je ook niet hoe het eindigt.”

Almelo e.o.