Volledig scherm
Pastor Huitink gaat voorop in de polonaise tijdens de carnavalsmis. © Frans Nikkels

Metworst en polonaise in kerk van Langeveen

LANGEVEEN  – Voordat het zottenfeest officieel losbreekt, kregen hoogheden en leden van carnavalsvereniging De Turftrappers zondagmorgen de zegen van Pastor Bert Huitink tijdens de carnavalsmis.

,,Verbinden is het thema van deze viering. Waarom moeilijk doen als het samen kan?”, sprak Huitink in zijn welkomstwoord tot de bezoekers. Ondanks dat de carnavalsmis ’s morgens om 09.00 uur al begon, was de Heilige Pancratiuskerk in ‘Turvendorp’ goed gevuld. Gekleurde ballonnen en serpentines hulden het gebedshuis in feestelijke sfeer. De steken van de Turftrappers stonden keurig gerangschikt op de trap naar het altaar. De pastor deed ook een duit in het carnavaleske zakje. Op carnavalsklompen en met een boerenzakdoek om zijn hals leidde hij de mis.

 ,,Carnaval is verbinden, maar ook elkaar de gek aansteken”, sprak Huitink met zijn blik gericht op prins Paul Bels. ,,Jij stak mij de gek aan bij zaal Morshuis in Albergen na de Top 2000 viering, weet je nog? ‘Ik ga voor een kort gebed en een lange metworst’, vertelde je. Is dat nog steeds zo? Jij bent namelijk langer bezig met worst eten dan ik met mijn gebed.” Als de ‘hoogheid’ aangeeft nog altijd achter zijn uitspraak te staan overhandigt Huitink hem een meterlange metworst. Daverend gelach klinkt door de volle kerk. Onder leiding

van het koor Courage en dweilorkest Loat goan wordt er vervolgens een polonaise ingezet. Een sliert van verklede kinderen, hoogheden, misdienaars en pastor trekt langs de banken. Ter afsluiting delen prins Paul en adjudant Herman de onderscheidingen uit. ,,Deze mis betekent de start van carnaval”, zegt de prins na afloop. ,,Na de zegening van de praalwagen vanmiddag kan carnaval voor ons echt beginnen.”

Almelo e.o.