Volledig scherm

Milieuclub betwist vergunning boeren Reutum en Vriezenveen

DEN HAAG/REUTUM - Milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) eist voor de Raad van State dat twee melkveehouders uit Reutum en Vriezenveen hun natuurbeschermingsvergunningen inleveren. Die zouden door de provincie Overijssel zijn verleend in strijd met de Natuurbeschermingswet. De melkveehouders mogen van de provincie uitbreiden tot zo'n 120 stuks melkvee. Daarvoor hebben ze ammoniakrechten gekocht van gestopte veehouders in de regio.

Volgens Marcel Middelkamp van MOB heeft de provincie niet hard gemaakt dat de zogeheten salderingsbedrijven niet al waren opgeheven. Verder wil MOB dat het uitrijden van mest wordt meegeteld bij de ammoniakuitstoot van de bedrijven. In een wetswijzing in april dit jaar is bepaald dat voor het uitrijden van mest geen vergunning nodig is.

Ammoniak
Verder stelt de provincie dat de aankoop van ammoniakrechten volgens de regels ging. De natuur bij de bedrijven krijgt niet meer stikstof te verwerken, aldus de provincie. Bij de Reutumse veehouder gaat het om het Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek en in Vriezenveen om Engbertsdijksvenen. Uitspraak van de Raad van State over enkele weken.

Almelo e.o.