Volledig scherm
© ANP

Minister: ‘Geen alternatief voor waterinjectie in Twentse boorputten’

TUBBERGEN/DEN HAAG -Waterinjectie in oude boorputten blijft de meest geschikte verwerkingsmethode na olie-of gaswinning. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Kamer.

De minister reageert op vragen van Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Tom van der Lee (GroenLinks) over afvalwaterinjectie door de NAM in oude Twentse gasvelden. Het betreft boorputten in Tubbergen, Mander, Weerselo en Rossum. Bij elke olie- of gaswinning komt zout water uit de diepe ondergrond mee omhoog. Wiebes: ‘Het is gebruikelijk dit zoute productiewater terug te brengen in de diepe ondergrond door middel van waterinjectie. NAM injecteert sinds 2011 het zoute productiewater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek in enkele voormalige gasvelden in Twente’, schrijft de minister. Sinds september 2016 vindt alleen nog waterinjectie plaats in Rossum-Weerselo.

Onrust in verleden

Wiebes erkent dat er in het verleden onrust was in Twente over het injecteren van afvalwater, onder meer in Rossum. Er is geluisterd naar vragen, zorgen en alternatieven die bewoners aanreikten, aldus Wiebes. De minister schrijft dat het injecteren van productiewater op dit moment de meest geschikte wijze van verwerking is. Wel zijn er nieuwe ontwikkelingen in waterzuiveringsprocessen. De NAM wil die nieuwe technieken testen op een nog aan te wijzen locatie.

De minister schrijft verder dat ambtenaren van Economische Zaken recent hebben gesproken met een vertegenwoordiging van de Stichting Stop Afvalwater Twente. ‘Afgesproken is dit gesprek voort te zetten en ook NAM uit te nodigen. Ook vinden met NAM gesprekken plaats over de testfaciliteit’.

Almelo e.o.