Marga Maathuis-Tijdhof, moeder van de verongelukte Daniëlle Maathuis
Volledig scherm
Marga Maathuis-Tijdhof, moeder van de verongelukte Daniëlle Maathuis © Renate Maathuis

Moeder verongelukte Daniëlle uit Geesteren: 'Verlies voelt als amputatie'

ALMELO/GEESTEREN - In de rechtszaak rondom het dodelijk ongeval in Harbrinkhoek schetst de moeder van de verongelukte Daniëlle Maathuis hoe pijnlijk het verlies is van haar jongste dochter. "In plaats van nieuwjaarswensen kregen wij condoleances. Het voelt als een amputatie."

Mirthe P. (20) uit Langeveen hoorde woensdag een jaar rijontzegging en 240 uur taakstraf tegen zich eisen vanwege de dodelijke inhaalmanoeuvre op oudjaarsdag 2015. Die bewuste dag bestuurt ze haar vaders Audi A6, met twee vriendinnen aan boord.

Een inhaalactie in de schemering tussen Mariaparochie en Geesteren eindigt dramatisch. Ze schiet in de berm en probeert te corrigeren. De automaat knalt vol tegen een boom en breekt in tweeën. Mirthe en een vriendin raken gewond, Daniëlle Maathuis (18) overlijdt ter plekke.

Verwijten

In haar slachtofferverklaring gaf Marga, de moeder van Daniëlle, ook verwijten. Aan politie en justitie, die meer dan anderhalf jaar nodig hadden voor de strafzaak kon dienen. "Wij zijn niet op de hoogte gehouden door de politie, excuses kwamen pas na negen maanden." Ze snapt niet dat Mirthe's rijbewijs niet is ingevorderd tot deze zitting.

Ze spreekt de verdachte aan. "We zagen dat haar leven doorging, maar hebben geen excuses van haar gehoord. Doe Daniëlle recht en geef toe dat je een fout hebt gemaakt", zegt Marga. Ook officier van justitie Erik Agelink heeft daar eerder naar gevraagd. "Ik heb meteen gezegd dat ik het heel erg vind", antwoordt de ROC-studente snikkend. Excuses komen niet.

Quote

Doe Daniëlle recht en geef toe dat je een fout hebt gemaakt

Marga, moeder van de verongelukte Daniëlle

Slipcursus

Daniëlle's vader Jan, oud-autocrosser, hekelt het politieonderzoek naar de gereden snelheid en het remspoor van 97 meter. Hij uit harde beschuldigingen, maar eist geen straf. "Misschien is een slipcursus gepast."

Mirthe is na het ongeluk blijven rijden: naar school (ze moest een jaar overdoen), werk, handbal, om uit te gaan. "Ik wil altijd zelf rijden, dat vind ik fijn." Ze is voor het ongeluk nooit verdrietig geweest, nu elke dag wel een moment. "Ik kan er niet goed over praten en druk het soms weg als ik het leuk heb." Ze zegt veel verdriet te hebben van het uiteenvallen van de vriendengroep van toen. Die wordt nooit meer hetzelfde.

De Familie Maathuis met in het midden de verongelukte dochter Daniëlle
Volledig scherm
De Familie Maathuis met in het midden de verongelukte dochter Daniëlle © Onbekende fotograaf

Almelo e.o.