Volledig scherm
Henk van der Kolk (links) en oud-burgemeester van Hengelo, Frank Kerckheart. © Reinier van Willigen

'Motie Tubbergen is uiting van onmacht'

TUBBERGEN - Nog nooit gehoord van een motie van ergernis? Dat is niet zo gek. Het staat niet in het rijtje met bekendere moties, zoals die van afkeuring, treurnis of wantrouwen. Gemeenteraden kunnen moties de naam geven die zij willen. In dit geval omschrijft de naam de ergernis van de raad.

De inhoud van de motie wekt verbazing bij deskundigen. Vooral omdat de motie niet duidelijk maakt waar het precies over gaat. Partijen die de motie steunen, willen er ook niets over zeggen. "Waarschijnlijk weet het college van B en W wat ermee bedoeld wordt", zegt een deskundige op het gebied van openbaar bestuur. "Maar dat weet je natuurlijk niet."

Onvrede
Henk van der Kolk, bestuurskundige van de Universiteit Twente, denkt dat de motie vooral een manier van de gemeenteraad is om het gevoel van onvrede over 'halve waarheden en onwaarheden, vermoedens, insinuaties en verdachtmakingen over bestuurders, raadsleden en ambtenaren' te uiten. "Aangifte doen wegens roddelen of wegens insinuaties lijkt me een heilloze weg, maar je kan het proberen. Of de motie uitvoerbaar is? Het komt meer over als een onmachtige poging iets te doen aan waargenomen roddel en achterklap."

Strafbaar
Het zal voor een gemeente dan ook lastig zijn om over te gaan tot juridische stappen, denkt Van der Kolk. "Het is nu eenmaal niet strafbaar om negatieve dingen te zeggen over bestuurders, gelukkig maar."

Almelo e.o.