Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

Muziekles in Tubbergen fors goedkoper

TUBBERGEN - De kosten voor het muziekonderwijs in Tubbergen gaan volgend jaar met ruim 100 euro per leerling omlaag. Dat voorspelt voorzitter Jack Stolp van de Federatie Muziekgezelschappen Tubbergen. Een stichting of een platform gaat toezien op de geldstroom naar Kaliber Kunstenschool, die onder meer muziekles regelt. "Door onderhandelingen met Kaliber is er een scherp tarief uitgekomen", zegt Stolp.

De raad van Tubbergen gaf het college enige tijd geleden opdracht de subsidie aan het muziekonderwijs te halveren tot 75.000 euro. Een kritische Stolp, die al twintig jaar actief is als voorzitter van de muziekfederatie, sprak al in 2003 met de toenmalige wethouder over de vraag waar de subsidies voor het muziekonderwijs precies naartoe gaan en wat je ervoor terug krijgt. "Dat is altijd vaag gebleven, terwijl de leden van de muziekverenigingen slechts een klein bedrag kregen voor de lessen", zegt Stolp, die acht verenigingen vertegenwoordigt. "Toen enkele jaren geleden de muziekschool Dinkelland failliet ging, begon een aantal muziekleerkrachten als zzp'ers een nieuw soort muziekschool. Naar dat model hebben we goed gekeken."

Eigenlijk verandert er niets voor de leerlingen onder 21 jaar, die voor een bijdrage van de gemeente in aanmerking komen. "We streven ernaar in alle kernen muziekonderwijs te behouden en we willen in de toekomst ook graag het muziekonderwijs weer in de klas", zegt Stolp. "Muziek maken is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren en ook goed voor de leefbaarheid van de dorpskernen. Doordat de muziekverenigingen mogelijk een belangrijke rol gaan spelen binnen de lessen, maken zij meer kans op een flinke aanwas van jeugdleden", verwacht hij. "Andere doelstellingen zijn verbindingen leggen, samenwerken en een 'goed noaberschap' bevorderen. Cultuur en muziekeducatie zijn daarvoor krachtige middelen."

Almelo e.o.