Volledig scherm
Eén ding is volgens Brigitte Olthof nooit veranderd en dat is de tomeloze inzet en trouw van alle collectanten. © Lars Smook

Na 33 jaar neemt Brigitte Olthof afscheid van collectebus in Tubbergen

TUBBERGEN - Brigitte Olthof richt het woord tot een groep vrouwen in haar achtertuin. "Vandaag heb ik de map met alle briefjes en collecteopbrengsten van de afgelopen jaren nog eens doorgenomen. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen je in de afgelopen 33 jaar hebt leren kennen en wie er allemaal gecollecteerd hebben. 33 jaar is niet niks." De vrouwen zijn uitgenodigd omdat ze allemaal tien jaar of langer hielpen collecteren. Als dank en als afscheid biedt de gastvrouw hen een bloemetje aan.

De Tubbergse werd in 1983 benaderd door haar buurvrouw met de vraag of ze wilde collecteren voor het Astmafonds. Daarover hoefde ze niet lang na te denken. "Mijn moeder had longemfyseem", legt ze uit. "Vroeger werd gezegd 'de rek uit de longen', tegenwoordig heet het COPD. Ik wilde me daarom graag inzetten voor het Astmafonds."

Vanaf 1992 doet ze de totale organisatie, zoals collectanten benaderen, bussen afleveren bij de collectanten, bussen innemen, geld tellen en storten bij de bank. Na twee jaar werd het werkgebied uitgebreid met het dorp Manderveen. "Alle dorpen in de gemeente Tubbergen waren voorzien maar in Manderveen werd nog niet gecollecteerd. Ik vond dat zonde en benaderde kennissen om dit op poten te zetten. Samen halen de dorpen jaarlijks bovengemiddeld veel geld op voor het goede doel."

Toch is er veel veranderd de afgelopen jaren. Waar vroeger de bedragen op een briefje werden geschreven, kan de opbrengst per persoon tegenwoordig via de tablet worden ingevuld en verstuurd.

Almelo e.o.