Volledig scherm
Alwie Kroeze, met zijn nieuwe cd-single. © Lenneke Lingmont

Na vijf jaar weer cd-single van Alwie Kroeze: 'Noaber'

MANDERVEEN - Het duurde bijna vijf jaar voordat Alwie Kroeze weer een single maakte en de belangstelling ervoor lijkt groot. „Maar tegenwoordig gaat het niet om de verkoop van CD’s maar vooral om downloads”, zegt hij, wanneer hij naar de cijfers op iTunes kijkt. „Er is in korte tijd veel veranderd.” Of het een succes wordt vindt hij niet zo belangrijk. „Als we de kosten er maar uithalen, dan ben ik tevreden.”


Noaber, zo heet zijn nieuwe werk en dat nummer wordt al uitgelegd als een ode aan Twente en de Twentenaren. Maar dat is het niet alleen. „Geer en Goor zorgen er gelukkig voor dat er aandacht is voor ouderen die vereenzamen. We kunnen onze ouderen niet zomaar buitensluiten. In de Eeshof in Tubbergen vangt het personeel en de familie hen liefdevol op, dat weet ik zeker. Maar vooral in het Westen van het land is de maatschappij steeds individualistischer geworden. Ik hoop dat dit niet naar ons overwaait. Gelukkig zijn we nog steeds echte Tukkers. We zeggen niet zo veel, maar als het er op aan komt, staan we er wel.”

Boerderij
Kroeze is geboren in 1963 en getogen op een boerderij in het buitengebied van Manderveen. Zijn vader werkte bij Ten Cate in Almelo en wanneer die thuiskwam, ging hij de koeien melken want hij had ook nog een gemengd bedrijf. Zijn ouders wonen nog steeds in Manderveen waar hij twee, drie keer in de week komt sinds hij met zijn vrouw in Aadorp ging wonen. Kroeze werkt in het onderwijs.

Goede vrienden
„Ik was lid van de toneelclub Manderveen op de Planken toen ik een jaar of 17, 18 was”, vertelt hij aan de keukentafel. „Ik vond dat hartstikke leuk.” Fons Platenkamp ontdekte Kroeze toen hij op het podium stond tijdens een carnavalsavond in Vasse. Ze werden onmiddellijk goede vrienden. „Wij gaan samenwerken”, besliste Platenkamp. „Ik kende hem al van zijn platenzaak in Almelo. We lagen elkaar goed. Fons was een beste kerel. Hij had eigenlijk maar één noaber: heel Bornerbroek. Daar woonde hij.”

Koppig
„Hier in Twente zijn de mensen ‘steurig’ en een beetje koppig. Ze kunnen uitstekend hun mond houden, zoals in de oorlog. Enkele familieleden zaten in het verzet, maar daar werd niet over gesproken. We zijn van de tradities. Boeren laten tijdens het oogsten van de mais vaak op het land een paar maisstengels staan. Dat is traditie. Binnenkort gaan de loonwerkers weer naar de koude kermis in Ootmarsum. Ook zoiets. Prachtig. Daar krijg ik kippenvel van.”

Bidden
Eind volgend jaar wil Kroeze een album ‘met een boodschap’ uitbrengen. „Dan ga ik met tekstschrijver Wilfried Poorthuis aan de slag. De stijl wordt country- rock en er komt voor de afwisseling ook een ballade op te staan.”
Kroeze bracht twee albums uit en twaalf singles. Frits Spits draaide Kroeze op NPO2, waardoor hij even landelijk in de schijnwerpers stond. 'Mein Kind' is zijn grootste succes. Het werk is autobiografisch. „Ons kind was te vroeg geboren en stierf na 16 dagen. Dat gebeurde 18 jaar geleden.”
Met allerheiligen, op 1 november, bidt hij weer voor het te vroeg gestorven kind in het kerkje van Langeveen. „Ieder huisje heeft zijn kruisje. We hebben ook twee gezonde dochters. Je moet blij zijn met wat je hebt.”

Almelo e.o.