Volledig scherm
© Emiel Muijderman

'NAM moet stoppen met injecteren tot na evaluatie'

TUBBERGEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet stoppen met injecteren van het afvalwater dat bij de winning van olie ontstaat, tot na de evaluatie van een andere verwerkingsmethode. De gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en de provincie Overijssel hebben bij de rechtbank in Zwolle een zogeheten voorlopige voorziening aangevraagd waarin zij de rechter vragen de NAM te dwingen om het injecteren stil te zetten.

Dat deelde wethouder Erik Volmerink maandagavond mee in de commissie ruimte en economie. Wanneer de rechter een uitspraak doet is nog niet bekend. De zitting is vrijdagmiddag in Zwolle. "We willen voorkomen dat er onomkeerbare dingen gebeuren", zegt Volmerink.

Alternatief
Volmerink zei dat gemeenten en de provinciebesturen van Overijssel, Drenthe en Groningen vorige week bijeen waren om onder meer te praten over alternatieven voor het injecteren van afvalwater.

Hervatten
„We krijgen nog steeds veel vragen over het injecteren”, zei Volmerink. „Onze voorkeur gaat duidelijk uit naar zuiveren. We zijn het niet eens met het hervatten van het injecteren en proberen via een voorlopige voorziening de Nam op andere gedachten te brengen.”

Almelo e.o.