Volledig scherm
© GinoPress

Nauwkeuriger onderzoek naar oorzaak dodelijk ongeval Harbrinkhoek

ENSCHEDE - De auto waarmee op 31 december 2015 een dodelijk ongeval gebeurde in Harbrinkhoek, is door het Openbaar Ministerie (OM) voor de tweede keer in beslag genomen. Het OM hoopt gegevens uit de ‘zwarte doos’ te kunnen halen. Daaruit moet blijken hoe hard het voertuig reed toen het rond 17.15 uur op de Noordegraafsingel van de weg raakte en tegen een boom knalde.

Bij het ongeluk kwam de 18-jarige Daniëlle Maathuis uit Geesteren om het leven. Ze zat als passagier in de auto, waarin ook twee meiden van 18 en 19 uit Geesteren en Langeveen zaten. Zij raakten gewond.

Zwarte doos
Direct na het ongeval is de auto ook al onderzocht, maar destijds lukte het niet om de gegevens uit de zwarte doos uit te lezen. Recente technische ontwikkelingen hebben er volgens de politie toe geleid dat de betrokken officier van justitie een tweede poging heeft ondernomen. In de praktijk betekent dit dat de auto nogmaals in beslag is genomen en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de zwarte doos opnieuw analyseert. „De techniek om dat te doen is de afgelopen periode verbeterd. Toch is het niet zeker of het nieuwe onderzoek ook daadwerkelijk slaagt. Daarvoor is het nog te vroeg”, zegt woordvoerder Ruud Visser van de politie. Ook is nog niet te zeggen wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Snelheid
Een onderzoek naar de gegevens uit een zwarte doos - een datarecorder waarin gegevens van de laatste vijf seconden voor een ongeluk worden opgeslagen - moet veel preciezere gegevens opleveren dan een onderzoek op de plaats van het ongeval. Op basis daarvan wordt bijvoorbeeld een schatting gemaakt van de gereden snelheid, terwijl die op basis van de zwarte doos nauwkeurig kan worden vastgesteld. Op basis van de eerste onderzoeken gaat de politie er vanuit dat er in Harbrinkhoek niet te hard gereden is.

Relevant
De conclusies uit het lopende onderzoek zijn op meerdere manieren relevant. Ten eerste voor het OM, dat moet beslissen of de bestuurster van het voertuig strafrechtelijk vervolgd wordt. Visser: „Het is daarbij van belang om vast te stellen of de oorzaak van het ongeval verwijtbaar is. Zo’n afweging kan beter gemaakt worden als er precieze gegevens beschikbaar zijn.” De uitkomsten van het onderzoek zijn ook van belang voor verzekeraars, die schadevergoedingen kunnen uitkeren als een veroorzaker van een ongeval aansprakelijk wordt gesteld. Verzekeraars baseren hun afwegingen op onderzoeken als deze.

'Uitzonderlijk'
Volgens de politie is het onderzoeken van gegevens uit een zwarte doos van een personenauto ‘uitzonderlijk’. „Ik heb dit in Twente nog niet eerder meegemaakt”, zegt Visser. „De officier doet erg zijn best om belangrijke verantwoordelijkheidsvragen te beantwoorden.” Vorige week verklaarde de politie in deze krant dat er in de regio Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) in vier gevallen zwarte dozen worden onderzocht. In drie van die zaken waren dodelijke slachtoffers te betreuren. Bij de vierde gaat het om ernstig letsel.

Almelo e.o.