Aan de boortorenweg in Hezingen zou in elk geval geen afvalwater meer worden geinjecteerd.
Volledig scherm
Aan de boortorenweg in Hezingen zou in elk geval geen afvalwater meer worden geinjecteerd. © Carlo ter Ellen

'Niet opnieuw beginnen met injecteren in Twente'

TUBBERGEN - De provincie Overijssel en de gemeenten Tubbergen en Dinkelland willen dat minister Kamp (Economische Zaken) de hervatting van de afvalwaterinjecties in Twente opschort. Op dit moment onderzoekt de NAM of er geen betere verwerkingsmethoden zijn voor het afvalwater, dat ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek.

Zowel provincie als gemeenten willen een alternatief zónder injectie in de ondergrond. Het gaat in dat geval om volledige zuivering van het afvalwater bij de oliewinning in Schoonebeek zelf. Het volledig gezuiverde water kan dan op het oppervlaktewater worden geloosd. Ook zou het alleen ontdaan kunnen worden van de mijnbouwhulpstoffen waarna het via een pijplijn naar zee kan worden gepompt.

Volgens de provincie en de gemeenten zijn de consequenties van het nu hervatten van de injectie onvoldoende bekend. "Het is vanuit voorzorg beter om het injecteren niet te hervatten. Bovendien heeft de minister in een eerder stadium aangegeven de injecties niet te zullen hervatten voordat de uitkomsten van die herafweging duidelijk zijn."

Almelo e.o.