Volledig scherm

Nieuw onderwijs in Reutum: leren vanuit je passie

REUTUM - Ontdek je passie zo snel mogelijk. Dat is de boodschap van het nieuwe onderwijssysteem Zikke dat na de vakantie wordt ingevoerd op de Mariaschool in Reutum, waar het is ontwikkeld. In januari volgen de andere negen basisscholen in Tubbergen. Marcel Kamphuis van de ondernemersvereniging Reutum schonk vrijdagmiddag 1.000 euro bij de aftrap van het project. In totaal heeft de school in Reutum een bedrag van 10.125 euro nodig om Zikke te bekostigen. Ouders, grootouders en ondernemers kunnen één of meerdere kinderen adopteren.

Zikke krijgt een coördinator en een eigen kantoor. „Regelmatig gaan mensen bij ons aan de slag die hun studie hebben afgebroken”, vertelt Marcel Kamphuis van Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering. „Mensen met een mbo-opleiding, maar ook HBO’ers die een verkeerde keuze maakten en de rest van het jaar werk zoeken gaan bij ons tijdelijk aan de slag. Voor hun is dat eigenlijk jammer. Ze hadden een betere keuze moeten maken.”

Het nieuwe onderwijssysteem Zikko wil voorkomen dat jonge mensen een verkeerde keuze maken. Directeur Gerard aan de Stegge van de Mariaschool is er van overtuigd dat het nieuwe systeem werkt. „We werden enkele jaren geleden uitgeroepen tot excellente school”, vertelt Aan de Stegge.

Excellent
Bjorn Grundel, die een dochter op deze chool heeft, vroeg Aan de Stegge hoe hij er voor had gezorgd dat de Mariaschool een excellente school werd. Grundel helpt bedrijven ’sociaal innovatief’ bezig te zijn en stond mede aan de wieg van Zikke. Het nieuwe systeem Zikke houdt onder meer in dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met de samenleving. Zij bezoeken bedrijven, musea, doen mee aan techniekdagen en sporttoernooien en leren gaandeweg waar hun passie ligt.

Volledig scherm
Marcel Kamphuis (links) schenkt namens de ondernemersvereniging Reutum geld voor Zikke. De Mariaschool begint na de vakantie met het systeem waarna andere scholen volgen. © Annina Romita
Volledig scherm

Almelo e.o.