Volledig scherm
René Peddemors. © Frans Nikkels

Nieuwe festijn in Manderveen: het Winter Wiesenfest

MANDERVEEN - Kerstdorp Manderveen mag dan niet doorgaan, twee andere grote feesten in het dorp wel. Deze twee, onder de noemer x-masfestival, trekken al jaren honderden bezoekers naar de Manderveenseweg. Dit jaar krijgt het eerste festijn als Winter Wiesenfest een nieuwe invulling.

„Als we iets organiseren, willen we het goed doen”, zegt organisator René Peddemors beslist. „Jaarlijks komen zo’n 1500 bezoekers naar de Crazy Christmasparty, op eerste kerstdag. Ruim een week daarvoor vindt het eerste festijn plaats waar gemiddeld 700 mensen op afkomen. Daar zijn dus nog groeimogelijkheden. We nodigen al gewilde bands uit.” 

Beetje vreemd

Hij vervolgt: „Dit jaar hebben we gekozen voor Wir sinds Spitze. Een feestband die het best tot z’n recht komt in een oktoberfest-setting. Dat is natuurlijk een beetje vreemd in december. Vandaar dat we er op 15 december een Winter Wiesenfest van maken. De tent wordt dan helemaal in de juiste sfeer aangekleed, met bierpullen en lange biertafels. Om 20.30 uur slaan we het vat aan, wordt er geproost en breekt het feest los. Lederhosen en dirndls zijn niet verplicht, maar mogen natuurlijk wel.”

Vergoeding

Peddemors is chef werkplaats bij een carrosseriebedrijf en heeft organiseren als hobby. De feesten regelt hij samen met zijn compagnon Ruben Harmelink. Ook voor de tweede avond, de Crazy Christmasparty op 25 december, heeft het duo de planning rond. „De band Starstruck treedt die avond op en Tim ter Wee is dj. Medewerkers en vrijwilligers regelen we zelf en krijgen een kleine vergoeding.”

Begrip

Het x-masfestival is inmiddels een begrip in de regio. De locatie is vanuit alle omliggende dorpen eenvoudig te bereiken. Beide feesten zijn voor jong en oud toegankelijk. Peddemors: „Veel mensen willen eropuit in de feestmaand, ongeacht hun leeftijd. Het mooiste zou zijn als jongeren vragen: ‘Pa of ma, ga je mee naar het Winter Wiesenfest?’. Dan doen we het écht goed.” 

Info en kaarten: x-masfestival.nl.

Almelo e.o.