Volledig scherm
Wethouder Tom Vleerbos (links) toont een kostenberekening aan Wim Beute (midden) en Zwerius Kriegsman. © Frans Nikkels

'Nog weinig animo in Tubbergen voor gratis wooncheck'

TUBBERGEN - "Juist mensen met een kleine beurs adviseer ik nu te investeren in energiebesparende maatregelen van hun huis", zegt wooncoach Zwerius Kriegsman. "Want vanaf dag één ga je waarschijnlijk al geld verdienen."

Kriegsman is samen met wooncoach Wim Beute op bezoek bij wethouder Tom Vleerbos van Tubbergen die in een woning uit 1932 woont. Het huis is nog lang niet duurzaam genoeg. Vleerbos wil aandacht vragen voor de gratis wooncheck van de wooncoaches omdat er tot nu toe nog weinig gebruik van wordt gemaakt in de gemeente Tubbergen.

Besparingen
"In onze gemeente wonen veel mensen die in de bouw actief zijn", zegt Wim Beute. "Zij weten de weg wel te vinden." Maar een bezoek van een wooncoach kan toch veel opleveren omdat zij inzicht geven in de totale besparingen van een woning aan het kanaal Almelo-Nordhorn. Zo geeft de provincie voor dit doel bijvoorbeeld een lening tegen een vaste rente van slechts 1,5 tot 1,9 procent, terwijl de besparingen vaak veel groter zijn dan de kosten.

Dubbel glas
De wethouder wil inwoners van Tubbergen overhalen een wooncoach uit te nodigen voor een bezoek. Vleerbos woont met zijn gezin acht jaar aan het kanaal Almelo-Nordhorn. Hij investeerde onder meer in dubbel glas. "Maar onder de kap van de woning is het 's winters berekoud en in de zomer bloedheet", zegt Vleerbos. "Ik dacht dat de hele kap er misschien af moest. Maar het dak was toch goed geisoleerd." Dat bleek uit een zogeheten energieprestatie advies (EPA) dat vier jaar geleden werd gemaakt op advies van het energieloket. "Nu staan we op het punt de CV-ketel te vervangen en vraag ik me af moet er een nieuwe ketel komen of misschien een warmtepomp", zegt Vleerbos die daarvoor de wooncoaches op bezoek heeft gevraagd.

Volledig scherm
Wethouder Vleerbos zoekt een plek waar warmte weglekt. © Frans Nikkels

Almelo e.o.