Volledig scherm
Vroeger maakte niemand zich zorgen over de bodem. "Boeren boden massaal hun grond aan om er te boren naar olie", vertelt Bert Hofman (rechts), met naast hem Johan Steggink. © Carlo ter Ellen

'Olie boren betekende een hoge pachtprijs in Vasse'

VASSE - Olie en water staan centraal in de nieuwe editie van het jaarboek van de Stichting Historische Kring Vasse, Mander, Hezingen. Dinsdagavond was de boekpresentatie bij Gasterij de Bakker.

De onderwerpen voor de jaarboeken worden na de zomervakantie definitief bepaald door het bestuur. Ondanks de 35ste jaargang is er volgens de stichting nog altijd genoeg te vertellen over verschillende onderwerpen en hun historie. "Dit jaar was de NAM veelvuldig in het nieuws vanwege de afvalwaterinjectie. Dat thema hebben we in het boek opgenomen", vertelt auteur Bert Hofman.

Zorgen
"Het is een actueel onderwerp met een jarenlange geschiedenis. Veel mensen maken zich tegenwoordig zorgen over wat er in de grond gebeurt. Eind jaren 50 was dat anders. Boeren boden massaal hun grond aan de NAM aan om er te boren naar olie. Als er olie gevonden werd, kon de grond duur worden verpacht", doceert Hofman.

Water
Een ander deel gaat over de waterhuishouding in Noord-Twente. "De bronnen van het Springendal waren vroeger essentieel voor de bewatering van de boerenlanden", informeert Steggink. De boeken kosten 13,50 euro en liggen bij boekhandel Vivant in Tubbergen en kapsalon Oude Luttikhuis in Vasse.

Almelo e.o.