Volledig scherm
GEESTEREN - Joost Kock is sinds enkele maanden manager bij de omnivereniging Avanti in Glanerbrug. Nu wil Geesteren zelf ook een omnivereniging. Kock legt de voordelen uit. EDITIE: TUBBERGEN
FOTO: Lars Smook LS20170418 © Lars Smook

'Omnisportvereniging biedt Geesteren veel voordelen'

GEESTEREN - Het kan voor Geesteren veel voordelen bieden, een omnisportvereniging. Iemand die daarover kan meepraten is Joost Kock (27) van Avanti.

Joost Kock werkte twee jaar als verenigingsondersteuner bij onder meer de grootste omni-sportvereniging van Nederland, Kampong in Utrecht. Kock is geboren en getogen in Geesteren. Drie maanden geleden kreeg hij een vaste aanstelling bij de 2.000 leden tellende omnivereniging Avanti Wilskracht in Enschede. Sindsdien woont hij weer in zijn geliefde geboortedorp Geesteren. Hij heeft er samen met zijn vriendin een huis gekocht, precies tegenover de ingang van 'zijn' club Stevo.

F-jes
Kock was zes jaar toen hij lid werd van voetbalclub Stevo. Later deed hij het wedstrijdsecretariaat bij de jeugd, hij was scheidsrechter en mede-organisator van het Henk Drostetoernooi voor F-jes. "Van jongs af aan wilde ik iets met sport gaan doen", vertelt hij in de kantine van Avanti aan de Gronausestraat. "Ik keek alles op tv: voetbal, schaatsen, wielrennen..."

Aanspreekpunt
Kock rondde na vier jaar de HBO-opleiding sport, gezondheid en management in Nijmegen af en deed daarna nog de master sportbeleid en -management in Utrecht. "Ik wilde me onderscheiden van andere studenten", zegt de verenigingsmanager, die bij Avanti het verenigingsbestuur faciliteert, mensen met een bijstandsuitkering en studenten aanstuurt en het dagelijkse aanspreekpunt is.

Identiteit
Kock gelooft niet in de vrees van de voorzitter van de tennisvereniging in Geesteren dat bij een omnivereniging aangesloten verenigingen hun identiteit kunnen verliezen. "Ze kunnen, net als hier, hun eigen accommodatie behouden. Essentieel is het maken van goede afspraken die voor elke 'tak' voordelig zijn. Avanti koopt bijvoorbeeld gezamenlijk eten en drinken in. Verder worden de gebouwen en velden zo efficiënt mogelijk voor elke afdeling ingezet. Geesteren heeft in zijn algemeenheid misschien te veel ruimtes die een groot deel van de week niet worden gebruikt: de bibliotheek, de Aanleg, Erve Kampboer, de sporthal, de kantine van Stevo, de tennisvereniging."

Almelo e.o.