Volledig scherm
Enkele bewoners, onder wie mevrouw Stinissen (links), willen alleen kwijt dat er veel meldingen van overlast zijn gedaan 'maar de instanties zagen geen verband tussen de meldingen'. © Marcel Tettero

Omwonenden kampje Tubbergen: 'Hij wilde ons domineren'

TUBBERGEN - Een politieteam lichtte een man en een vrouw vorige week van hun bed in de woonwagen. Een zwakbegaafde twintiger, die acht jaar eerst in een caravan en daarna in een schuurtje bij het stel op het erf woonde, deed aangifte van uitbuiting en mishandeling door de twee.

De man verklaarde dat hij zeven dagen per week zestien uur lang moest werken voor het stel, zonder dat hij daarvoor een vergoeding voor kreeg.

Bewoners in de Verdistraat en de daarachter liggende Vivaldistraat zeggen doodsbang te zijn voor het opgepakte stel. "Je ziet ze niet, je hoort ze niet. Maar ik had steeds weer mijn ramen besmeurd. Kostte me veel geld voor een glazenwasser en die kreeg het er soms moeilijk af." Enkele bewoners zouden er zijn 'weggevlucht en weggepest.' Een deur verder meldt de bewoonster dat oud-woonwagenbewoners een huis huren in de Verdistraat. "De familie B. wil hen en de andere bewoners van de straat domineren. Ze moeten bij hem spullen aanbieden én kopen."

De wijkagent kwam regelmatig langs. "Hielp niets. Op zondag ging het werk gewoon door. Slijpmachines hoorde je dan bijvoorbeeld. Het was hier soms net een industrieterrein. Vrachtauto's voor de deur. Wij mochten de auto's hier aan de overkant van de weg niet meer parkeren. Dat was van hem."

Vals
"Hier heerste een heel andere cultuur", zegt een anonieme vader, die bang is voor represailles van de familie B. Zijn kinderen zijn doodsbang voor de hond van de familie. "Het is een valse hond", meent hij. "Volgens mij is ie vanmorgen weggelopen. Iedereen moet zijn hond aanlijnen. Zij niet..... De kinderen zijn heel bang. We hebben al overwogen te verhuizen."

Doorkomen
Op de vraag waarom de klachten niet goed bij de instanties zijn doorgekomen, antwoordt bewoonster Stinissen van de Verdistraat: "De overheidsinstanties zagen geen verband tussen het een en ander."

Ze doelt daarbij op de klachten die bij de gemeente kwamen en de klachten die via andere instanties zoals de politie, de woningbouwstichting en jeugdzorg werden gemeld. "Bijna wekelijks waren er op een gegeven moment meldingen. Ze verdwenen ergens onderin een la."

Volledig scherm
Het woonwagenkampje aan de Verdistraat in Tubbergen. © Marcel Tettero

Almelo e.o.