Volledig scherm
Zo ziet het bouwplan voor De Esch er uit. © Artist impression Building Design architecten

Omwonenden Tubbergse Esch: ‘Niet bouwen en zeker geen dure huizen’

DEN HAAG/TUBBERGEN - Een groep omwonenden van De Esch in Tubbergen heeft vrijdag de Raad van State gevraagd het bestemmingsplan De Esch tegen te houden waarin de bouw van 51 woningen is geregeld.

Er is haast bij, zeggen ze. Ontwikkelaar Steggink uit Reutum heeft bij de gemeente vergunningen gevraagd voor de eerste drie woningen in het midden van het gebied waar eerst een tuincentrum zat. Het gebied waar gebouwd mag gaan worden is beduidend groter dan het terrein van het voormalige tuincentrum. De voorzieningenrechter van de Raad van State doet naar verwachting deze maand nog uitspraak over het plan.

Over veertien van de 51 woningen ontstond op de zitting meteen al discussie. Die staan gepland in een paardenweiland waar nooit iets bebouwd is geweest. De gemeente Tubbergen vindt desondanks dat het weiland toch hoort tot het bestaande stedelijke gebied. De voorzieningenrechter moet gaan uitzoeken of het bebouwen van dát deel van De Esch niet in strijd is met het provinciale beleid.

Quote

Jongeren wonen in Tubbergen langer thuis

Woordvoerder gemeente

Volgens de gemeente is er vooroverleg geweest met de provincie en is er niets aan de hand. Spreekbuis van de omwonenden Gerard Wolf vindt het hele bestemmingsplan in strijd met het provinciale essenbeleid. In ruil voor de bebouwing die daar stond zouden er hooguit zeven woningen in een lint mogen terugkomen. De omwonenden menen ook dat het geen betaalbare woningen worden voor starters en senioren. „Vanaf 300.000 euro”, zegt Wolf. Hij tekent erbij aan dat de prijs 265.000 euro is, maar dat de woningen dan nog moeten worden afgebouwd. „Dus de keuken en alles moet je er nog bijtellen.”

Volgens de gemeente is dit voor Tubbergse begrippen een redelijk bedrag voor starters. „Jongeren wonen in Tubbergen langer thuis”, zegt een woordvoerder. Ze hebben dus meer kunnen sparen dan starters in andere delen van het land. Tien woningen zouden al zijn verkocht aan kopers onder de dertig jaar. Het plan omvat rijtjeshuizen, tweekappers en vrijstaande woningen.

Almelo e.o.