Volledig scherm
"Er is nog geen reden tot paniek. Maar we moeten wel snel duidelijkheid krijgen want de financiële marges zijn klein", zegt wethouder Tom Vleerbos.

Onduidelijkheid in Tubbergen over extra geld Rijk

TUBBERGEN - Het gemeentebestuur van Tubbergen is ongelukkig met het uitblijven van duidelijkheid over de zogeheten meicirculaire. Volgens een nieuwe verdeelsleutel zou een gemeente als Tubbergen met ingang van 2017 jaarlijks ongeveer een half miljoen euro extra krijgen van het rijk.

Maar mede door toedoen van vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) heeft minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken hierover nog steeds geen duidelijkheid gegeven. Dat komt hard aan bij het gemeentebestuur omdat bijvoorbeeld de bijdrage aan de Veiligheidsregio Twente voor brandweer en ambulancediensten wel met liefst 200.000 euro stijgt vanaf 2017.

"De bijdrage van het rijk aan de gemeenten is voor 85 tot 90 procent afhankelijk van een verdeelsleutel", zegt wethouder Tom Vleerbos van financiën. "Bijvoorbeeld de oppervlakte van de gemeente, het aantal straten en het aantal inwoners. Het rijk heeft gekeken of die verdeelsleutel nog wel klopt met de taken die een gemeente uitvoert." Dat was voor slechts eenderde deel nog het geval. Voor tweederde deel moet het rijk de verdeelsleutel bijstellen.

Almelo e.o.