Volledig scherm
Amazone Iris Borggreve (21) met haar paard Giosance. De studente is geselecteerd voor het NK in de klasse L dat zaterdag wordt gehouden. Een dag later start ze met een ander paard in Vasse. © Bert Morsink

Onervaren crossbouwer krijgt kans in samengestelde wedstrijd in Vasse

VASSE - De jaarlijkse samengestelde wedstrijd van de Bosruiters in Vasse heeft komende zondag, 6 oktober, een primeur: voor het eerst is de cross bedacht door Frank Laurenssen.

Frank Laurenssen uit Enschede is sinds 2018 een officieel erkend crossbouwer, na het voltooien van een opleiding bij de Koninklijke Nederlands Hippische Sportbond. Hij mag bouwen voor combinaties tot en met de klasse M bij de paarden en de klasse Z bij de pony's. Hoewel het niveau van de wedstrijd -bestaande uit een dressuur- en springproef en een cross - in Vasse niet zo heel hoog is, blijft het inhuren van een relatief onervaren crossbouwer een spannende zaak. 

Hoger niveau

„We hebben daarom een middag gehad waarbij crossbouwer en ervaren ruiters om tafel zaten”, aldus mede-organisator Mariëtte Borggreve. „Het idee is om elkaar te helpen een hoger niveau te bereiken. Voor Laurenssen is die kennis van de ruiters toepasbaar op de hindernissen die hij ontwerpt. Het werd een interessante discussie, waarbij de professionals aangaven: bouw niet te eenvoudig en bouw technisch. Ook in de instapklassen, zoals wij die kennen in Vasse.” Het idee is dat combinaties zo niet te snel doorstromen naar een klasse hoger. 

Opleiden

In Vasse wordt gekozen voor een ‘leuke, uitdagende cross’. „Het moet voor onze deelnemers vooral leuk zijn om mee te doen, het is een cross om paarden op te leiden.”

Regen

De wedstrijden op een terrein aan de Beekzijdeweg in Vasse beginnen zondag 6 oktober om 8.00 uur met de dressuurproeven van de in totaal 130 combinaties. De eerste springproef staat om 10.00 uur op het programma en vanaf 10.30 uur gaan combinaties het bos in voor de cross. Hoewel regen wordt verwacht, gaat de wedstrijd vooralsnog gewoon door. Borggreve: „Onze deelnemers laten zich niet tegenhouden door een beetje regen. Bovendien kan het terrein ook nog heel veel water hebben. Het grondwaterpeil is nog zo laag, dat regenwater heel snel in de bodem verdwijnt.”

Almelo e.o.