Volledig scherm
Wegenbouwers maken tegenwoordig eerst een goede, stabiele fundering van gebroken puin. Daarna komen de graskeien langs het asfalt. © Palmen Infra

'Ongevallen fietsers in Tubbergen door ontbreken fundering'

TUBBERGEN - Een aantal wegen in de gemeente Tubbergen kreeg graskeien zonder dat daar eerst een goede fundering onder is gelegd. Het gevolg is dat zwaar landbouwverkeer en vrachtverkeer, bij het uitwijken voor een tegenligger, voor verzakkingen van deze keien zorgen.

In de afgelopen weken en maanden zijn voor zover bekend enkele keren fietsers gewond geraakt doordat zij hun evenwicht verloren en ten val kwamen nadat ze over de verzakte graskeien reden en probeerden weer de weg op te komen. Mogelijk telt Tubbergen meer wegen met graskeien op een instabiele ondergrond.

Onderhoud
Raadslid Paul Hannink van Gemeentebelangen/VVD stelde in de gemeenteraad vragen over dit probleem bij de discussie over het meerjarenprogramma onderhoud wegen. "Ik begrijp nu van de wethouder dat de gemeente graskeien pas laat vervangen wanneer ze 7 centimeter zijn verzakt", zegt Hannink. "Ik was verrast door dat antwoord. 7 centimeter is veel." Tubbergen vervangt volgende maand 5 kilometer verzakte graskeien, deelde de wethouder mee in de raadsvergadering.

Volgens Hannink maken wegenbouwers pas de laatste jaren eerst een fundering van gebroken puin waardoor de ondergrond stabiel wordt en de graskeien veel minder snel verzakken.

Botbreuken
Hannink hoorde over ongevallen met botbreuken op de Vermolenweg in Geesteren en de Beekzijdeweg in Vasse. De politie bevestigt een ongeval met een mountainbiker in september. Maar de oorzaak van het ongeluk is niet beschreven.

Het raadslid wil de komende tijd bijhouden of er vaker ongevallen gebeuren door verzakte graskeien.

Almelo e.o.