Volledig scherm
Paula Harmelink van Erve Harmelink aan de slag voor de eerste Open Eettafel. © Frans Nikkels

Open Eettafel in Fleringen draait om sociale contacten voor ouderen

FLERINGEN - Na succesvolle ‘open eettafels’ in omliggende dorpen is nu Fleringen aan de beurt. Senioren kunnen morgen - dinsdag 12 maart - aan de dis in Erve Harmelink.

Zien eten doet eten. Die ervaring heeft Paula Harmelink vanuit haar seniorendagopvang Erve Harmelink. „Tijdens de intake van gasten voor de dagopvang geven familieleden vaak aan dat vader of moeder een slechte eter is”, vertelt ze. „Wanneer we vervolgens samen aan tafel eten, dan blijkt juist dat ze alles lusten en hun bord leegeten.” 

Gebakken ei

De initiatiefneemster van de Open Eettafel in Fleringen denkt wel te weten hoe dat komt. „Alleen eten is niet gezellig en voor één persoon koken is niet handig. Vaak kiezen senioren dan voor een kant-en-klaarmaaltijd. Of ze eten een gebakken ei of een extra boterham als avondmaal. Het is dus niet zozeer gebrek aan eetlust, dan wel het gemis van het sociale aspect.”

Verhalen

Ze vervolgt: Gasten zijn hier onder de mensen. Ze spreken eens andere senioren en komen vervolgens met nieuwe verhalen thuis in plaats van te praten over zichzelf en wat allemaal niet meer lukt. Samen brengt hen zoveel meer. Dat bracht me op het idee om in de dagopvang een open eettafel te houden. In Erve Harmelink is voldoende ruimte en de keuken is voor grote gezelschappen toegerust.”

Driegangen

Harmelink besprak haar idee met de Stichting Welzijn Tubbergen en Dinkelland, die zegde haar medewerking toe. Gezamenlijk ontvangen zij morgen de gasten voor de eerste Open Eettafel in Fleringen en vervolgens elke tweede dinsdag van de maand. „Twee vrijwilligers van buitenaf bereiden een driegangenmaaltijd”, zegt Harmelink. „Dat is het startpunt. Mochten er bijvoorbeeld gasten zijn die graag willen helpen met koken, dan bekijken we die mogelijkheid. En als het zo gezellig is dat we tijd te kort hebben, dan passen we de volgende keer de tijden aan.”

De eerste Open Eettafel Fleringen is dinsdag 12 maart van 11.30 tot 14.00 uur bij Erve Harmelink aan de Ootmarsumseweg 289.

Almelo e.o.