Volledig scherm

Opkomst prins Jan II en adjudant Ingmar in Langeveen

LANGEVEEN – De zestiende prins en adjudant van carnavalsvereniging De Turftrappers zijn zaterdag bekendgemaakt. In een overvolle residentie, café Nobbenhuis, werd om elf over elf 's avonds de Turfkist geopend door de hoogheden van vorig jaar, prins Roland en adjudant Marcel. Hieruit kwamen prins Jan (Olde Olthof) en zijn zoon adjudant Ingmar tevoorschijn. Samen met hun hofdames Annette en Maartje zullen zij dit jaar voorop gaan in de carnavalsactiviteiten van de Turftrappers.

In de aanloop naar de Elfde van de Elfde zijn er in Langeveen en Bruinehaar vier cryptische omschrijvingen verspreid: De een is oald, ’n anner is een luk grötter dan kleen, oaver twee boerenméks kö’j nich praoten, de een begint op tied en ’n anner wil nooit noar hoes en oh oh oh oh, ze sind oet meka greui’jd. De prinscommissie had verwacht dat de namen van de nieuwe hoogheden hiermee duidelijk zouden zijn, maar dat bleek niet het geval. Toch is de uitleg gemakkelijk, want de achternaam van Jan is Olde Olthof en Ingmar is niet erg groot. Slechts een van beide hofdames komt van een boerderij, niet allebei. Ingmar begint als timmerman ’s morgens vroeg op de bouw en Jan wil op feestjes nooit naar huis. En tot slot staat vier keer O voor twee keer Olde Olthof, twee hoogheden die – sinds Ingmar samenwoont met Maartje – uit elkaar zijn gegroeid.

Rasecht
Jan en Ingmar zijn rasechte carnavalsvierders. Jan was zelfs de eerste adjudant van de Turftrappers, in een tijd waarin alle carnavalsactiviteiten in Langeveen en Bruinehaar nog niet vanzelf gingen. Vanaf de oprichting van de vereniging zijn Jan en zijn hofdame Annette actief geweest in verschillende commissies. Bovendien was Jan lid van het dagelijks bestuur, een functie die hij nu inruilt voor de functie van prins. De Turftrappers gunnen hem deze stap van harte.

Proclamatie
Uit de proclamatie van de nieuwe hoogheden blijkt dat ze betrokken zijn bij het leven in Langeveen en Bruinehaar. Het is belangrijk dat er veel vrijwilligers actief blijven bij diverse verenigingen en commissies. Ook is het belangrijk dat er in het Turvendorp gebouwd blijft worden. Met de laatste regels van de proclamatie geven prins Jan en adjudant Ingmar tenslotte aan dat ze er een fantastische carnavalsjaar van willen maken. En dat blijkt ook uit hun lijfspreuk: “Wi’j hebt ’t zölfde blood, doarum komt ’t dit joar met carnaval wa good”.

Afscheid
Naast de opkomst van de nieuwe hoogheden werd er afgelopen zaterdag ook afscheid genomen. Marco Oude Hendriksman, Bas Nieuwmeijer en Lyanne Hagedoorn zijn gestopt als lid van de Raad van Elf. Hun plaatsen zijn ingenomen door Yoshie ter Grote, Rob ter Groot en Maaike Heppenhuis. Ook is er afscheid genomen van twee dansmariekes: Bente Pouwels en Marloes ter Groot. Hun plaats op het podium wordt ingenomen door Britt Plegt en Suzanne Luft. De Turftrappers kijken uit naar weer een geweldig carnavalsseizoen.

Almelo e.o.