Volledig scherm
Het nieuwe ‘kunstwerk’ in het centrum van Vasse. © Caspar Kouijzer

Opvallende mozaïekbank verrijkt centrum van Vasse

VASSE - Margot Diepenmaat en Jacqueline Nijhuis namen het initiatief en dankzij de hulp van een grote groep vrijwilligers uit het dorp ontstond een mozaïekbank, die een plekje heeft gekregen in het centrum in Vasse. Wethouder Erik Volmerink heeft het kunstwerk vrijdagmiddag onthuld.

De mozaïekbank ontstond in de Melkbus, de ideeënbus van Vasse. „Bouwvakkers maakten de betonnen bank en tientallen vrijwilligers hielpen met het plakken van alle steentjes”, zeggen de initiatiefneemsters.  Voor de afbeeldingen op de bank werd de hulp ingeroepen van de bezoekers van de Dorpshuiskamer.

Passend bij Vasse

„We hebben hen  gevraagd wat ze bij Vasse vonden passen en dat hebben we in de bank verwerkt”, legt Diepenmaat uit. Zo zijn op de bank onder meer bloemen en planten te vinden die rond Vasse bloeien (klaprozen,  zonnebloem, korenbloem, gerst, hop), een watermolen, verwijzingen naar het boerenleven (koeien, klompen, tractor) en afbeeldingen  die met toerisme te maken hebben (fietsers, wandelaars, tipi’s, camping). Ook typisch Twentse plaatjes als een midwinterhoorn en tante Sien zijn in de bank verwerkt.

Volledig scherm
De nieuwe mozaïekbank werd vrijdag officieel onthuld door wethouder Erik Volmerink. © Caspar Kouijzer

 Ook de leerlingen van de Mariaschool maakten tekeningen voor op de bank, zoals een lieveheersbeestje en uiltje. Met hulp van de kunstenaars Ellen Wichman en Anita Delis werden alle tekeningen bewerkt voor het mozaïek. Sinds dit najaar zat een groep vrijwilligers enkele dagen per week te mozaïeken in een hal in Mander. „Mozaïeken bleek veel ingewikkelder dan we hadden verwacht, maar Lucy van de Workshop-Boerderij Kampboer in Saasveld hielp ons om alles in goede banen te leiden“, vertellen Diepenmaat en Nijhuis. 

Kern met pit

De kosten voor de bank werden betaald met bijdrages van de provincie Overijssel, Samen voor elkaar, Cogas en Kern met Pit. „Maar het hield niet over en daarom hoop ik dat mensen op ons gaan stemmen op de website www.kernmetpit.nl. Zo kunnen we in aanmerking komen voor een extra bijdrage, die we goed kunnen gebruiken”, zegt Diepenmaat.  Stemmen kan nog tot 10 januari.

De bank heeft een plek gekregen op het pleintje tegenover de Plus. Diepenmaat en Nijhuis denken inmiddels al na over een volgend project. „Misschien kunnen we wel mozaïektegeltjes gaan maken om te verkopen en met de opbrengst iets doen voor de Dorpshuiskamer. Er zijn veel vrijwilligers die verder willen mozaïeken dus wie weet…”

Almelo e.o.