Volledig scherm

Oud-voorzitter Sint Jozef Reutum overleden

REUTUM - Vrij plotseling is vrijdag oud-voorzitter Gerrit Meenhuijs (79) van de muziekvereniging Sint Jozef Reutum-Haarle overleden. Meenhuijs was geboren en getogen in Reutum, woonde enige tijd in Deventer vanwege zijn werk voor Cogas, maar verhuisde graag terug naar zijn geboortedorp, waar hij bijna 67 jaar lid was van Sint Jozef. Meenhuijs was ook jaren koster van de Simon en Judaskerk en actief in de carnavalsvereniging De Pin'n, wat hem waarschijnlijk de bijnaam Gijs opleverde.

Meenhuijs was prins, maar ook lange tijd adjudant bij het carnaval.

"Hij betekende veel voor onze muziekvereniging", zegt secretaris Johan Lammerink van Sint Jozef. "Hij was altijd een half uur voor de repetitie op woensdagavond in het kulturhus om de stoelen op de plek te zetten. De koffie stond altijd klaar als de leden binnenkwamen." Johan Ikink nam deze klus ongeveer een jaar geleden van Meenhuijs over, toen de oud-voorman ziek werd.

Oudste korps
Het korps, volgens sommigen het oudste in de gemeente Tubbergen, speelde een belangrijke rol in het sociale leven van de dorpsbewoners. "Reutum zonder muziekvereniging is als een bos zonder vogels, zei Meenhuijs regelmatig", vertelt Ikink. De vereniging hield één keer tijdelijk op te bestaan. Maar toen een korps uit een ander dorp in Reutum speelde was de maat vol en werd Sint Jozef nieuw leven ingeblazen.

Kevelaer
Regelmatig gingen leden van het korps mee op bedevaart naar Kevelaer. Op de site van de muziekvereniging vertelde Meenhuijs dat er op de heen- en terugweg veel gebeden werd en veel kerkelijke liederen werden gespeeld, omdat er waarschijnlijk een priester in de bus zat.

Meenhuijs maakte ook het deeg voor de oliebollenactie van Sint Jozef. De viering van het honderdjarig bestaan van de vereniging, in 2004, greep hij aan om te stoppen als voorzitter. Hij vervulde deze functie bijna 24 jaar en werd mede daarom uitgeroepen tot ere-voorzitter. Het korps telt zo'n 50 leden.

"Meenhuijs benaderde alles met een lach", blikt Ikink terug. "Hij was altijd positief. Hier komen we ook wel overheen, zei hij altijd."

Donderdagavond is er een avondwake, 19.30 uur in de kerk van Reutum.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Gerrit Meenhuijs in zijn jeugdjaren in Reutum.

Almelo e.o.