Volledig scherm
© rgbstock.com/ vierdrie

Overal clustervliegen in Tubbergen en Dinkelland

WEERSELO - Inwoners van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland klagen over een enorme hoeveelheid vliegen in en om hun woning. Er is geen lokale plaag, maar er zijn volgens de gemeenten wel meer meldingen dan anders. "Dat zijn clustervliegen en het gaat om een natuurverschijnsel", zegt woordvoerder Marion Weinberg. "Over twee weken zijn ze waarschijnlijk allemaal verdwenen."

De clustervlieg heeft wel wat weg van de kamervlieg, maar is iets forser van formaat. In het najaar voegen ze zich samen tot zwermen en zoeken ze naar een overwinteringsplaats in holle ruimten en zolders. "Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt", zegt Weerseloër Hennie Meijer. "Je hebt geen idee waar ze allemaal ineens vandaan komen en denkt in eerste instantie aan een dood dier ergens. Maar ik hoor de klachten bij de buren, bij de dokter, overal...

Niets helpt
Meijer plaatste horren voor de vensters en hield de ramen gesloten, maar niets helpt. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) zegt dat de meest eenvoudige manier om de clustervlieg te bestrijden is door ze op te zuigen met een stofzuiger.

Vliegenvangzak
In Vroomshoop was de vliegenvangzak afgelopen zomer het meest doeltreffend. Bewoners van de Prinsenkamp en omliggende straten in Vroomshoop werden geteisterd door een enorm aantal vliegen. Een heuse plaag. "Maar het lijkt nu goed te gaan", zegt woordvoerder Wouter Steen van de gemeente Twenterand. "De vangzakken bevatten een natuurlijk gist waar een lokstof in zit. Dat trekt steeds meer vliegen aan. We hebben daarna nog een enkele melding gehad."

Almelo e.o.