Volledig scherm
Marietje Groothuis-Pinners aan het werk in haar winkel. © Heinink Media

Overleden Marietje Groothuis-Pinners (82) opgebaard in eigen sigarenwinkel in Tubbergen

TUBBERGEN - Marietje Groothuis-Pinners is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Veel oudere Tubbergenaren zien haar nog zo staan achter de toonbank van de ‘sigaren- en cigarettenwinkel’ van Frans van der Heijden in het centrum. Marietje zelf was verliefd op haar eigen winkel. Zo verliefd zelfs, dat ze er nu ligt opgebaard.

Iedereen wist dat je hier bij ‘Pinners-Marietje’ veel meer kon kopen dan een pakje Lexington of een doosje sigaren van Willem II. De geur van tabak kwam je meteen tegemoet als je de winkel van aan de Grotestraat binnenstapte.

‘Knooiwinkeltje’

Volledig scherm
Marietje Groothuis-Pinners © Heinink Media

‘Knooiwinkeltje’ of ‘kralenwinkeltje’, zo werd de winkel in de Tubbergse volksmond ook wel genoemd. Een geuzennaam, want niet alleen tabakswaren gingen over de toonbank, maar ook snoep, ijs, schrijfwaren, kaarten en allerlei andere zaken. 

De Tubbergse jeugd wist precies waar je het lekkerste zoethout en kauwgomballen kon halen: bij Marietje. Ook voor Mariabeeldjes, kruisbeelden, wijwaterbakjes en rozenkransen en andere katholieke parafernalia kon je terecht in de winkel van Marietje aan de Grotestraat. Want ze was een gelovige vrouw. 

Ze hield van gezelligheid, was een echte Tubbergse en was ook altijd gastvrij. Zo wordt Marietje omschreven door mensen die haar hebben gekend. „Je kon er altijd binnenlopen, de koffie stond klaar.” 

Marietje besteedde altijd veel aandacht en zorg aan Kerstmis en Pasen. Met Kerstmis zorgde de Tubbergse er ook altijd voor dat ‘meneer pastoor’ en de dokter een attentie kregen thuisbezorgd. 

Liefde voor winkel

Haar winkel is jaren geleden al gesloten. Maar de liefde van Marietje voor het pand is zo groot dat ze er nu ook wordt opgebaard. Ze heeft het waarschijnlijk zelf gewild. 

Donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur is er gelegenheid tot condoleren aan de Grotestraat 33 in Tubbergen, de uitvaart is vrijdag om 11.30 uur in de Pancratiusbasiliek.

  1. Een dot honing tegen de hooikoorts uit Harbinkhoek
    PREMIUM
    Op Goed Vertrouwen

    Een dot honing tegen de hooikoorts uit Harbink­hoek

    HARBRINKHOEK - Met een eerlijke bijdrage voor de potjes honing van zijn stalletje wordt het vertrouwen van Johan Leus in zijn klanten beloond. Maar rijk wordt hij er naar eigen zeggen niet van. Regelmatig klinkt het gerinkel van muntstukken - 4 euro 50 per potje - in het opbrengstenpotje. „Bijen houden is mijn hobby. Ik doe het voor de natuur, niet voor het geld. Van de opbrengst koop ik nieuw imkermateriaal.”

Almelo e.o.