Volledig scherm
Johan Schröder uit Tubbergen is wereldkampioen met zijn vogels. © Eigen foto

Papegaaien Johan Schröder uit Tubbergen zijn ’s werelds mooiste

TUBBERGEN/ZWOLLE - Sinds afgelopen dinsdag is Tubbergen een wereldkampioen rijker. Tijdens het WK op de vogelexpo Mondial2019 in de IJsselhallen in Zwolle won de stam driekleur papegaai amadine van Johan Schröder namelijk goud.

„Dat ik een goede kans maakte, vermoedde ik wel. Maar de keurmeester bepaalt uiteindelijk”, zegt Johan Schröder. Met name de kleur en de vorm van de vier vogels scoorden hoge ogen. Deelname gebeurt namelijk met een zogeheten stam: een viertal vogels.

Prachtvinken

De stam mag dan officieel papegaai heten, vergelijkbaar met bijvoorbeeld ara’s of kaketoes zijn ze beslist niet. „In Nederland noemen we ze ook wel prachtvinken”, legt Schröder uit. „Daar lijken ze veel op. Het zijn hele kleine vogeltjes, nog kleiner dan een mus, en komen oorspronkelijk uit Australië.”

De kersverse wereldkampioen is trots op zijn titel. Als lid van Vogelvereniging Tubbergen toog hij samen met andere leden naar Zwolle. „Ik ben al jaren bezig met het optimaliseren van de vorm en kleur. Voor het krijgen van jongen stel ik hoge eisen aan de combinatie van de ouders. Een aantal keren was ik Nederlands kampioen en nu zelfs wereldkampioen.”

Almelo e.o.