Volledig scherm
Kerk in Langeveen. © Carlo ter Ellen DTCT

Pastoor H. Pancratiusparochie Tubbergen herkent zich niet in kritiek

LANGEVEEN - Pastoor Casper Pikkemaat herkent zich niet in kritiek van oud-notaris Wim Gaalman uit Rossum. Die verwijt het parochiebestuur van de H. Pancratiusparochie arrogantie in de kwestie tussen het bestuur en een groep boze parochianen uit Langeveen. 

Pikkemaat wil niet via de media op die opmerking reageren: „Gaalman is geen onderdeel van de parochie. Hij is niet op de hoogte hoe wij werken. Hij kent het bestuur niet en heeft alleen met mij te doen gehad.”

Adviseur

Gaalman is adviseur van de parochianen. Volgens Pikkemaat is hij géén adviseur van het parochiebestuur, hoewel pastoor en Gaalman wel over de zaak hebben gecorrespondeerd via e-mails. Het gaat in die kwestie om het besluit van het parochiebestuur om budgethouder Gerard Oude Avenhuis van de beheercommissie Langeveen weg te sturen. 

Eerherstel

De parochianen en Gaalman vinden dat Oude Avenhuis zijn functie terug moet krijgen. Oude Avenhuis heeft steeds gewezen op afspraken uit 2010 ten tijde van de fusie van geloofsgemeenschappen uit Tubbergen en Vriezenveen. Daarbij zijn volgens parochianen uit Langeveen geld en bezittingen geoormerkt, zodat die ten goede komen aan de eigen geloofsgemeenschap. Het parochiebestuur meent dat alle eigendommen toebehoren aan de overkoepelende H. Pancratiusparochie.

Praten

Eerder hebben parochianen uit Langeveen al om tafel gezet met het parochiebestuur - een gesprek dat werd geleid door wethouder Roy de Witte - om over de zaak te praten. Er zijn over en weer standpunten uitgewisseld, maar zonder dat er iets aan de situatie is veranderd. Pikkemaat: „We gaan het gesprek een vervolg geven en werken nu aan tekst en toelichting. Daar willen we onze aandacht op richten.”

Almelo e.o.