Volledig scherm
Casper Pikkemaat © Carlo ter Ellen

Pastoor Pikkemaat drinkt ook in Tubbergen biertje mee

TUBBERGEN - Openheid, transparantie en laagdrempeligheid zijn de pijlers waarop Casper Pikkemaat (35) zijn priesterschap bouwt. Donderdag 10 november wordt de pastoor in de Pancratiusbasiliek geïnstalleerd.

Enerzijds was Casper Pikkemaat nog niet klaar voor de overstap naar een andere parochie. Anderzijds kijkt de geboren Lattropper uit naar de nieuwe uitdaging in zijn geboortestreek. Na de Zalige Titus Brandsmanparochie in Veenendaal en omgeving, en de parochie Sint Ludger in de Achterhoek strijkt hij neer in de Tubbergse H. Pancratius Parochie. Na zes jaar Achterhoek (Lichtenvoorde, Winterswijk en Aalten) verzocht kardinaal Eijk hem naar Tubbergen te gaan.

„De kerkelijke ontwikkelingen in de Achterhoek zijn in volle gang en ik vond het jammer om deze te doorbreken. Een afscheid is niet altijd makkelijk. Daarom vind ik het fantastisch dat ik in Tubbergen hartelijk, gastvrij en met open armen wordt ontvangen.”

Senang bij priesterschap
In 2000 behaalde Pikkemaat zijn gymnasiumdiploma om vervolgens naar de priesteropleiding aan het Ariënsinstituut in Utrecht te gaan. Ook begon hij aan een studie theologie aan de universiteit in de Domstad. ,,Tijdens die studies groeide ik naar het priesterschap toe, voelde me er senang bij. Pas dan kun je van harte ‘ja’ zeggen. Ik zie het ook als een huwelijk”, gaat hij verder. ,,Ook al is het liefde op het eerste gezicht, je gaat niet gelijk, pats-boem, trouwen. Eerst bekijk je als stel of je bij elkaar past en of je er beiden gelukkig van wordt.”

Biertje
Inmiddels heeft de priester zijn geluk gevonden binnen de katholieke kerk in een functie waarbij celibatair leven een voorwaarde is. ,,Met mijn 35 jaar ben ik een jonge pastoor die single, maar midden in het leven staat. Het celibataire leven is een bewuste keuze. Dat wil niet zeggen dat er geen moeilijke momenten zijn”, bekent hij. ,,Ik ga ook weleens uit met mijn vrienden, drink ook een biertje mee. Dan zou het best kunnen dat je voor uitdagingen komt te staan. Het is dan zaak om op het juiste moment respectvol en gepaste afstand te nemen."

Herder
„Als kerk hebben we zoiets moois en kostbaars”, licht de pastoor toe. ,,Onze uitdaging is om iedereen te betrekken bij het geloof. De eucharistieviering blijft altijd bestaan. Daarnaast zijn er nog talloze manieren om het geloof te verkondigen. Zo kan de kerk bijvoorbeeld een gesprekspartner zijn als onderdeel van de samenleving. Geregeld ben ik ‘in boord’ - in functie dus - naar carnaval en kermissen geweest. De mooiste gesprekken heb ik er gehad. Dan blijkt dat veel mensen openstaan voor het geloof. Maar onbekend maakt onbemind. De kunst is om als kerk naar buiten te treden en aanwezig te zijn op plekken waar het niet vanzelfsprekend is. Want zoals paus Franciscus het zo mooi verwoordt: ‘Een herder moet ruiken naar zijn schapen’."

Almelo e.o.