Volledig scherm
Pieter Omtzigt © Reinier van Willigen

Pieter Omtzigt: 'NAM sluit wel degelijk zwijgcontracten'

TUBBERGEN - "Dat gedupeerden of slachtoffers zwijgen, begrijp ik. Ik neem die mensen niets kwalijk, zij hebben niets verkeerd gedaan. Het onoirbare zit bij de NAM, die mag dit soort geheime afspraken nooit dwingend opleggen". Dat zegt Tweedekamerlid Pieter Omtzigt op vragen van deze krant.

1 U stelt op sociale media dat de NAM, rond de afvalwaterinjectie, ook met burgers in Twente zwijgcontracten heeft afgesloten. Om welke mensen gaat het?

"Dat kan ik niet zeggen, ik kan melden dat ik meerdere bronnen heb die dit beeld bevestigen. Ik heb die bronnen vertrouwelijkheid en geheimhouding beloofd. Daar heb ik me dus aan te houden, dat lijkt me wel zo netjes. Of ik ook direct contact heb met mensen met schade hebben geleden? Dat laat ik in het midden."

2 Is het wel mogelijk om, zonder namen van gedupeerden en bronnen en te noemen, aan te geven om hoeveel geld het gaat bij die geheime schade-overeenkomsten in Twente?

"Ook daar kan ik niks op zeggen."

3 De bewoners met schade aan hun eigendommen die wij recent hebben gesproken, ontkennen een overeenkomst met de NAM te hebben gesloten. Ook de NAM zelf ontkent dat.

"Het is de essentie van een geheime afspraak tussen twee partijen dat je daar niets over zegt. Geheim is geheim. Bij de NAM is natuurlijk het woordgebruik interessant. In de motie wordt uitgesproken dat de Tweede Kamer inzicht krijgt in de aard van en het aantal vaststellingsovereenkomsten die de NAM de laatste vijf jaar heeft afgesloten. Niet voor niets wordt de formulering 'vaststellingsovereenkomst' gebruikt. Er staat niet: schadeovereenkomst of iets in die geest. Het is een woordenspel, zonder schuldbekentenis door de NAM. Dat gedupeerden of slachtoffers zwijgen, begrijp ik. Ik neem die mensen niets kwalijk, zij hebben niets verkeerd gedaan. Het onoirbare zit bij de NAM, die mag dit soort geheime afspraken nooit dwingend opleggen. Dat is ook de essentie van deze motie die nu zo breed is aangenomen door de Tweede Kamer.''

4 Toch: waarom moeten we geloven dat er ook in Twente geheime zwijgcontracten bestaan?

,,Kijk nou eens wat er bij dit dossier de laatste maanden is gebeurd. Er is veel publiciteit en aandacht geweest voor de injecties van afvalwater en de schadelijke effecten. Maar de laatste tijd is het stil. Dat is toch opvallend.''

5 Komen de betrokkenen ooit zelf naar buiten met hun geheime afspraken die zij hebben gemaakt met de NAM?

,,Wat betreft de mensen in Twente weet ik dat niet, voor gedupeerden van de aardbevingen in Groningen verwacht ik dat wel. Die treden op korte termijn wel naar buiten, vermoed ik. Dat moet nu ook straffeloos kunnen; de minister heeft aangegeven dat het mensen vrijstaat om zich erover uit te laten, ook publiekelijk. De NAM kan en mag daar geen bezwaar tegen hebben. Doet de NAM daar wel moeilijk over, dan zitten we daar als CDA bovenop."

Almelo e.o.