Volledig scherm
Professor dr. Harm Habing een planetoïde ontdekte een kleine planeet.

Planetoïde vernoemd naar inwoner Tubbergen

TUBBERGEN - Amateur-historicus Martin Paus ontdekte bij zijn speurtocht naar wetenschappers uit zijn woonplaats Tubbergen onder meer dat naar oud-inwoner emeritus professor dr. Harm Habing een planetoïde, een kleine planeet, is genoemd die hij in 1960 voor het eerst zag. "Hij is geboren aan de Oranjestraat in Tubbergen en woonde in de oorlog in Geesteren", vertelt Paus. "Zijn vader was grenswachter."

Habing presenteerde onder meer een Teleaccursus over sterrenkunde op tv. "Ik heb alle wetenschappers benaderd en hen gevraagd hun herinneringen aan de gemeente Tubbergen op te schrijven." Dat verzoek resulteerde in 30 korte en lange verhalen. "Het is een prachtig boek geworden", zegt Paus.

Uit Albergen, Geesteren, Vasse, Mander en Tubbergen komen wetenschappers die actief zijn of waren op het gebied van onder meer wiskunde, medicijnen en theologie. "Het zijn meestal zonen van burgemeesters, dominees en artsen. Maar er is ook een Masselink uit Geesteren die als boerenzoon vlak voor of na de oorlog ging studeren. Dat was een uitzondering." Het boek is in een beperkte oplage van 300 exemplaren gedrukt en er komt geen tweede druk, zegt Paus.

Ter gelegenheid van de boekpresentatie op zaterdag 29 oktober om 14.00 uur wordt het dorp Tubbergen een bolwerk van wetenschappers: voor zover bekend zijn er nog nooit zoveel doctoren op een dag bijeen geweest in de gemeente. Die presentatie heeft plaats in De Eeshof, tegenwoordig een verzorgingshuis, maar ooit het geboortehuis van Schaepman.

Almelo e.o.