Volledig scherm
Birgit Bekhuis schreef een blog over haar ontmoetingsplek bij de molen van Frielink in Fleringen toen ze jong was. Bij de molen gaf een reeks jongeren hun eerste zoen aan een partner. De blog werd 60 keer gedeeld en kreeg 150 reacties. © Lars Smook

Pleidooi voor meer vertier voor jeugd Tubbergen

FLERINGEN/TUBBERGEN - Voor de puberende jeugd in de gemeente Tubbergen is niets te doen op zondagmiddag. "Gooi Bays open of misschien is in het gemeentehuis van Tubbergen een leuke ontmoetingsruimte te beginnen", zegt Birgit Bekhuis. Zij vertrouwde een jeugdherinnering aan Facebook toe. En dat riep de afgelopen dagen onverwacht veel reacties op.

Bekhuis schrijft vaker een blog voor vrienden op Facebook. Toen ze zag hoe haar puberende dochter zich verveelde op zondag, dacht ze: ik verveelde me nooit op die leeftijd. Ze besloot er over te schrijven. "Ik heb het eerst alleen vrienden laten lezen. Maar dat leverde binnen een paar uur al zoveel reacties op, dat ik het openbaar maakte", zegt Birgit Bekhuis. En dat heeft ze geweten: er werd massaal gereageerd.

"Wij gingen altijd op de fiets naar de molen van Frielink, 's middags rond drie uur. We waren te jong voor een avond naar Bays. Rond zeven uur was de disco afgelopen, aten we nog een patatje en dan naar huis."

Zoenen bij de molen
Achter café-restaurant De Molen was een ruimte waar veel jeugd uit de gemeente Tubbergen samen kwam in de jaren 80 en 90. "Je kocht muntjes om iets te drinken te halen, er was een kleine dansvloer en de tafels stonden aan de kant geschoven waar je op kon zitten. Zoenen deed je niet in de piepkleine disco, maar buiten bij de molen. Ik zie de paartjes nog zo staan, in een cirkel rond de molen. Maar sommigen kusten elkaar voor het eerst achter het kippenhok, las ik op Facebook."

Want daarop reageerden heel veel mensen na plaatsing van haar blog. Bekhuis kende bijna niemand die reageerde. Niet zo gek, want "de Molen van Frielink in Fleringen heeft zoveel jaren gedraaid." Haar conclusie: velen hebben kennelijk ook bij dezelfde molen het eerst met iemand gekust.

Wijde omgeving
Mensen uit Borne, Kloosterhaar, Vriezenveen, uit de wijde omgeving van Tubbergen reageerden op Facebook. "Ik heb kennelijk iets aangewakkerd. Sommige mensen opperden al het idee voor een soort reünie. Maar dat moet iemand anders maar organiseren.Mijn reden om dit te schrijven, was dat ik de pubers van nu ook een ontmoetingsplek als de Molen gun, een plek waar ze op de zondagmiddag elkaar kunnen ontmoeten, dansen en sjansen."

Bar
"Maar misschien hebben de pubers van nu daar wel helemaal geen behoefte aan. Ik hoop dat iemand met een horecagelegenheid het in elk geval wil proberen. Ik wil wel achter de bar staan."

Almelo e.o.