Plofkraak schrikt Tubbergen vroeg in de morgen op

VideoTUBBERGEN - Bij een pinbox van de Rabobank aan De Eendracht in Tubbergen heeft in de nacht van zondag op maandag een poging tot plofkraak plaatsgevonden. De plofkraak mislukte, maar de schade aan de geldautomaat is aanzienlijk.

De poging tot plofkraak gebeurde maandag rond 03.30 uur. Omdat er mogelijk nog een explosief in de automaat aanwezig was, heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onderzoek gedaan. Het betreft een losse uitgifte-unit, dus een pinautomaat die niet in een winkel- of appartementencomplex is gevestigd.

De omgeving rondom de pinautomaat aan De Eendracht is afgezet. Het onderzoek door de EOD is inmiddels afgerond, rond half negen zijn de meeste hulpdiensten weer vertrokken. Forensische rechercheurs zijn momenteel bezig met sporenonderzoek.

Reactie Rabobank-directeur

„Gelukkig kunnen we nu constateren dat het een mislukte plofkraak is geweest”, vertelt Sipko Bruins, directeur van de Rabobank in Tubbergen. Dat de pinautomaat niet in een bewoond pand is gevestigd, is volgens Bruins destijds een bewuste keuze geweest. „We wilden de pinbox niet meer in het pand hebben. We hebben nu een waardevrij pand, zodat er bij een plofkraak geen mensen in de buurt wonen die er schade van kunnen ondervinden.”

Een echtpaar 150 meter verderop zegt niets te hebben gehoord van het gebeuren. Een wandelaar stelt vast: “Amateurs”.

Volledig scherm
© News United/Dennis Nengerman

Plofkraken

De plofkraak in Tubbergen is een reeks in vele plofkraken in Nederland de afgelopen tijd. ABN Amro sloot vorige week maandag tijdelijk zo’n 470 geldautomaten, ongeveer de helft van alle geldautomaten van de bank. Dit vanwege een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken door criminele bendes.

Geld in geldautomaten moet compleet waardeloos worden bij een plofkraak, bijvoorbeeld door verbranding. Dat is een van de mogelijke maatregelen die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderzoekt in haar strijd tegen het almaar toenemende opblazen van geldautomaten. 

Rabobank laat weten niet van plan te zijn om geldautomaten weg te halen uit dorpen en steden. Het storten van geld bij de automaat in Tubbergen kan inmiddels weer. De rest volgt zo spoedig mogelijk.

Volledig scherm
Plofkraak in Tubbergen © NEWS UNITED/Dennis Nengerman
Volledig scherm
Robot van de EOD © NEWS UNITED/Dennis Nengerman

Almelo e.o.