Volledig scherm
Eens in de maand kunnen leerlingen een jeugdagent het hemd van het lijf vragen. © ANP

Politiespreekuur op Canisius Tubbergen: alles wat je altijd al wilde weten van oom agent

TUBBERGEN - De politie wil binnenkort een maandelijks spreekuur gaan houden op de Tubbergse vestiging van middelbare scholengemeenschap Canisius. Een jeugdagent komt dan elke maand een uur op school om vragen van de leerlingen te beantwoorden. 

„Voor veel kinderen is de agent toch iemand die je ergens om bestraft. Je waarschuwt of beboet als je een fout maakt”, zegt locatiedirecteur Maaike Hagedoorn. „Door de invoering van het spreekuur willen we laten zien dat dit natuurlijk niet altijd zo is. De politie is er ook om te dienen en informatie te geven.”

De directeur hoopt vooral dat het nieuwe spreekuur drempelverlagend werkt. „We kunnen ons best voorstellen dat kinderen en jongeren soms met bepaalde vragen worstelen. Bijvoorbeeld over de kampeerfeesten die hier in de gemeente in de zomer erg populair zijn. Soms weten deelnemers niet wat er precies wel en niet mag”, legt ze uit. „Toch stappen scholieren niet direct een politiebureau of servicepunt binnen om daar een vraag te stellen. Maar als ze er maandelijks iemand op school komt, dan werkt dat waarschijnlijk een stuk toegankelijker.” Daarom komt waarschijnlijk elke maand dezelfde jeugdagent op school, zodat de vertrouwensband sneller groeit. 

Geen problemen op Canisius

Hagedoorn benadrukt dat het idee ontstaan is na een aantal zeer positief ontvangen gastlessen over alcoholgebruik. „De jeugdagent wil graag weten wat er leeft bij de jeugd. Ze leren kennen. Andersom werkt dat ook zo.” Dat de politie naar het Canisius komt, om een oogje in het zeil te houden, is niet het geval, zegt de directeur. „Integendeel. Het gaat hier hartstikke goed. Maar uiteraard willen we dat wel graag zo houden.”

De spreekuren beginnen dit schooljaar nog. Wanneer exact is niet bekend. 

Almelo e.o.