Volledig scherm
Wethouder Volmerink wil het werk voor Natura 2000 overlaten aan de provincie. Die kan dat sneller en efficiënter.

'Provincie beter in klus Natura 2000 Tubbergen'

TUBBERGEN - De provincie Overijssel mag het bestemmingsplan maken voor het Natura 2000 gebied Springendal en Dal van de Mosbeek. Maar de gemeente Tubbergen moet vantevoren heldere afspraken op papier vastleggen zodat de gemeente niet voor verrassingen kan komen te staan. Want als de gemeente dit werk uit handen geeft zijn er geen beroepsmogelijkheden meer om tegen een besluit te ageren.

"We kunnen dan alleen nog een zienswijze indienen", waarschuwde Huub Plegt van Gemeentebelangen/VVD.

Wethouder Erik Volmerink maakte gisteravond in de commissie ruimte en economie duidelijk dat het plan flink ingrijpt in het gebied. Een team, het zogeheten fieldlab, waarin grondeigenaren, een ecoloog en een hydroloog (voor het grondwater) zitten, beoordelen de kwaliteit van de grond en daarmee of het natuur moet worden of blijven of dat er (beperkt) landbouw is toegestaan. Het doel van het nieuwe plan is de uitstoot van stikstof uit meststoffen terug te dringen. Daardoor krijgt de natuur kans zich te herstellen of uit te breiden.

Mogelijk worden boeren uitgekocht, waardoor er ruimte ontstaat voor andere agrariërs die ruimte moeten afstaan. Een argument om de provincie het werk te laten doen, is ook dat het Natura 2000 gebied zich uitstrekt over twee gemeenten die het werk op elkaar moeten afstemmen. Dat kost extra tijd en geld. De provincie kan dit efficiënter.

"Leuk is het niet voor de grondeigenaren in het gebied", zei de wethouder op kritische vragen van CDA en Gemeentebelangen /VVD. Henk Wessels van de PvdA merkte triomfantelijk op in dit voorstel het helemaal met de wethouder eens te zijn.

Almelo e.o.