Een drone (rechts) wordt vliegklaar gemaakt om de nesten op te sporen.
Volledig scherm
Een drone (rechts) wordt vliegklaar gemaakt om de nesten op te sporen. © Vogelwerkgroep Geesteren

Raad: morele steun, geen geld voor Vogelwerkgroep Geesteren

TUBBERGEN - De actie Red de Grutto van de Vogelwerkgroep Geesteren kreeg maandagavond lof en hulde van de gemeenteraad in Tubbergen, maar een meerderheid van de raad wilde niet verder gaan. 

Een motie van de PvdA om niet alleen in gesprek te gaan met de Vogelwerkgroep, maar ook om een flinke financiële bijdrage te leveren waarmee een drone kan worden gekocht, werd weggestemd. 

Bijleggen

Die drone met apparatuur om nesten van weidevogels te traceren, kost 25.000 euro. Met de actie Red de Grutto heeft de Vogelwerkgroep inmiddels ruim 7.000 euro opgehaald. De PvdA stelde voor om als gemeente het resterende bedrag bij te leggen. 

Precedent

Gemeentebelangen/VVD en de fractie van het CDA willen geen precedent scheppen. Want wanneer de gemeente de werkgroep financieel zou steunen, vrezen die partijen dat ook andere goede doelen bij de gemeente om geld gaan vragen. Die gedachte probeerde Henk Wessels (PvdA) tevergeefs weg te nemen. Volgens het raadslid gaat het met name om het verbeteren van de biodiversiteit van de gemeente. Dat is een algemeen belang, aldus Wessels. Bovendien zo stelde hij, zou de gemeente desgewenst de drone ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken.

Brede aanpak

Wethouder Erik Volmerink wil inzetten op een brede aanpak van de biodiversiteit, naast weidevogels is volgens hem ook aandacht nodig voor de bijen. Met alleen het traceren van nesten van weidevogels ben je er nog niet, zo stelde hij. Over een half jaar wil de wethouder met een agenda voor biodiversiteit komen. Daarover moeten diverse natuurorganisaties, verenigd in een natuurplatform, zich gaan buigen. 

Tijdverlies

Alleen Dorpen Centraal vond net als de PvdA dat plannen ontwikkelen onnodig tijdverlies oplevert, waardoor de grutto na 2019 wellicht helemaal niet meer terugkeert in Tubbergen. Alexander Plegt van Dorpen Centraal stelde - uiteindelijk tevergeefs - voor om geen incidentele subsidie te geven aan de Vogelwerkgroep Geesteren, maar in te zetten op een structurele bijdrage. Daarvoor zou geld vrijgemaakt kunnen worden uit de middelen van het project Mijn Dorp 2030. De gemeente zou dan de drone kunnen kopen en onderhouden, maar het idee sprak een ruime raadsmeerderheid (CDA, GB/VVD) niet aan. 

Almelo e.o.