Volledig scherm
Actie op het schoolplein van de Aloysiusschool in Geeesteren. © Rikkert Harink

Raad Tubbergen wil nog even nadenken over miljoenen investering

TUBBERGEN/GEESTEREN - Nieuwbouw van de Aloysiusschool in Geesteren gaat miljoenen kosten. Een eerste schatting komt uit op 7,2 miljoen. Ook is niet iedereen gelukkig met de gekozen locatie. 

Wethouder Roy de Witte liet zich dinsdagavond 12 maart tijdens het debat in de commissie Samenleving en Bestuur niet verleiden tot uitspraken over de uiteindelijke kosten van de noodzakelijke nieuwbouw van de basisschool. 

Bijdrage

Daarvoor was het wat hem betrof nog te vroeg, gaf hij als reactie op vragen van CDA-raadslid Leon Oosterik. Wel vertelde De Witte dat bijvoorbeeld wordt geprobeerd de kosten voor de tijdelijke huisvesting omlaag te brengen en ook hoopt hij op een financiële bijdrage van de Tubbergse Onderswijs Federatie (TOF).

Advies

De commissie boog zich over het voorstel van het college om het advies over de locatie van de nieuwbouw over te nemen. Dat advies luidt na onafhankelijk onderzoek: nieuwbouw op de huidige plek van de school aan de Kampboerlaan. De belangrijkste redenen: het kan met snelheid worden ontwikkeld omdat het bestemmingsplan niet gewijzigd hoeft te worden, er zijn geen verwervingskosten mee gemoeid, de ligging is heel centraal en ook de veiligheid en de infrastructuur scoren beter dan bij andere opties. Die andere opties waren bijvoorbeeld bouw nabij de sportvelden van Stevo.

Teleurgesteld

De keuze van de adviesgroep en het college werd in Geesteren niet door iedereen met gejuich ontvangen. De leden van de werkgroep sport en verbinden waren teleurgesteld. Deze groep zag de nieuwe school liever nabij de sportaccommodaties verschijnen. De wethouder zei dat hij nog altijd mogelijkheden ziet voor de gewenste verbinding tussen sport en onderwijs, ook al omdat in het nieuwbouwplan geen gymzaal is opgenomen.

Gebreken

Het voorstel komt maandag 25 maart opnieuw ter sprake, want onder meer PvdA en CDA willen dit grote project niet als hamerstuk laten passeren. Nieuwbouw is met name nodig omdat het huidige gebouw gebreken vertoond. 

Duidelijkheid

De kans dat de gemeenteraad het locatievoorstel afwijst, is echter minimaal. De met afstand grootste fractie uit de raad, het CDA, steunt het voorstel. Ook de andere fracties verzetten zich niet tegen de keuze om nieuw te bouwen aan de Kampboerlaan. Wel willen ze mogelijk meer duidelijkheid over de financiering, de manier waarop en waar de lessen tijdens de nieuwbouw worden gegeven en wat er precies gaat gebeuren met de oude entree van de school. 

Almelo e.o.