Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State verlaagt boete voor mestbedrijf uit Fleringen

FLERINGEN/DEN HAAG - Mesttransporteur uit Fleringen moet aan ministerie van Infrastructuur en Waterstaat boete betalen van 38.950 euro wegens 82 overtredingen van rij- en rusttijden. Dat bedrag is lager dan de oorspronkelijk opgelegde boete van 41.000 euro.

Dit bepaalde de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de transporteur Gebr. Oude Lenferink die tevens mestverwerker en varkenshouder is.

Hoger beroep

Het ministerie had het bedrijf aanvankelijk een boete opgelegd van 41.000 euro. Daartegen ging Oude Lenferink in september in hoger beroep. Omdat de zaak al lange tijd sleepte, besloot de Raad van State het boetebedrag met 2.050 euro te verlagen. Dat kwam omdat de zogeheten redelijke termijn met zo’n twee maanden was overschreden.

Overtredingen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hield in 2016 de administratie van Oude Lenferink tegen het licht. In een flink aantal gevallen in de maand augustus 2015 ontbraken de gegevens van de rij- en rusttijden van de vrachtwagenchauffeurs. Volgens een woordvoerster van Infrastructuur en Waterstaat kan het zijn dat chauffeurs op de bestuurderskaart van een ander hebben gereden.

Het bedrijf kreeg de gelegenheid om die gegevens alsnog op tafel te leggen, maar dat gebeurde niet. Oude Lenferink kreeg daarop 82 boetes. 

Matiging

Het ministerie had de mesttransporteur 82 boetes van elk 4.400 euro kunnen opleggen met een totaalbedrag van 360.800 euro. Bij kleinere bedrijven wordt echter een deel van de straf opgelegd. Oude Lenferink vindt dat de hele boete van tafel had gemoeten. Bij de behandeling van het hoger beroep pleitte advocaat Frans Kobossen al voor een matiging van de boete. 

  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17) uit Harbrinkhoek

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17) uit Harbrink­hoek

    ALBERGEN/HARBRINKHOEK - Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder de gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dat hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving in een diepe rouw gedompeld.

Almelo e.o.