Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Raad van State wijst plan bouw pluimveestal in Albergen af

ALBERGEN/DEN HAAG - De maatschap Veldhuis-De Winter krijgt geen vergunning voor de bouw van een grote pluimveestal in Albergen. De vergunning is terecht door de gemeente Tubbergen geweigerd, aldus de Raad van State.

De maatschap was naar de Raad van State gestapt omdat de gemeente Tubbergen aanvankelijk wilde meewerken aan de komst van de stal. Het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen gaf in maart 2014 immers een omgevingsvergunning af aan de maatschap voor de bouw van een pluimveestal aan de Tichelweg in Albergen. In die stal zou plek zijn voor ruim 53.500 kippen.

Overlast
Omwonenden vingen aanvankelijk bot bij de gemeente met hun bezwaren: vrees over overlast door stand en een toename van verkeer. Bij de rechtbank kregen zij het gelijk aan hun zijde en werd het college van burgemeester en wethouders gedwongen een nieuw besluit te nemen over de ingediende bezwaren.

Ommezwaai
Het college maakte daarna een ommezwaai van 180 graden: nu werd de omgevingsvergunning ingetrokken. En daar tegen ging de maatschap bij de Raad van State in beroep. De gemeente beriep zich op provinciale regelgeving. Die zou niet stroken met het verlenen van een vergunning aan de maatschap. De Raad van State legde de protesten van de maatschap naast zich neer, de gemeente had het recht om de omgevingsvergunning in te trekken.

Almelo e.o.