Volledig scherm
Illustratie: Joyce Rothman

Rechter houdt kinderen van Albergse oplichter hand boven het hoofd

ALMELO - De voor oplichting veroordeelde W. uit Albergen hoeft voorlopig niet de gevangenis in. De rechter heeft dat bepaald in het belang van zijn kinderen. De Staat is volgens de rechter ten onrechte aan hen voorbij gegaan. W. werd in 2011 veroordeeld tot een celstraf en het betalen van 260.000 euro aan de mensen die hij oplichtte. Zou hij aan dat laatste niet voldoen, dan moest hij nóg een jaar zitten.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) eist begin april dat W. opgesloten zou worden omdat hij onvoldoende kon betalen. Vanwege ziekte en uiteindelijk overlijden van zijn echtgenote had het CJIB hem al twee keer zes maanden respijt gegeven.

Half jaar uitstel
Advocaat Desirée Greven spande een kort geding tegen de Staat der Nederlanden aan om de arrestatie te voorkomen. Met succes, want de rechter bepaalde deze week dat W. weer een half jaar uitstel moet krijgen, in het belang van zijn kinderen.

Schade
W. heeft vier kinderen van wie er drie thuis wonen en de jongste 14 is. De rechter constateert dat zij nog erg veel moeite heeft met het overlijden van haar moeder. Als hun vader nu een jaar lang afwezig is, veroorzaakt dat psychische en financiële schade en ontwricht dat het gezin.

'Niet gewonnen'
Advocaat Greven zegt dat ze om het vonnis niet staat te juichen. De zorgen zijn even vooruitgeschoven. “Maar hoe moeten de kinderen over een half jaar de huur betalen?”, vraagt ze zich af. “Dit voelt niet alsof we gewonnen hebben”.

Almelo e.o.